Intervju z vampirji

Kulturna ali glasbena novica
28. 3. 2023 - 13.30

Pozdravljeni v Kulturnem obzorniku, v katerem se tokrat soočamo s pravim misterijem. Prejšnji četrtek smo na Lutkovnem gledališču Ljubljana opazili s skrivnostnimi simboli ozaljšan majhen letak: »Free vampire hunters,« je oznanjal in pojasnjeval, »anonymous adopt a character campaign«. Letak je mimoidočim obljubljal zastonj izris originalnih karakterjev. Pod enim samim pogojem: življenjsko poslanstvo likov naj bo lovljenje vampirjev.

Ker nas je ta nenavadna ponudba zanimala, smo kontaktirali pod kampanjo podpisane Tarot vampires in se dogovorili za srečanje v živo. Nato smo se, oboroženi s križem in blagoslovljeno vodo ter zaščiteni z nekaj stroki česna, odpravili na tvegani sestanek. Kljub našim najhujšim pričakovanjem smo se srečali z nič kaj grozečima študentkama, ki se najraje predstavljata z imenoma Kuga in Smrt, po dveh biblijskih apokaliptičnih jezdecih. Smrt nam je pojasnila, kaj je pravzaprav ideja za njuno kampanjo ter kakšna je povezava med vampirji in tarot kartami.

izjava

Podobne usluge ponujajo mnogi digitalni umetniki, ki oblikujejo karakterje za pripadnike raznih fandomov. Pripadniki internetnih subkultur pogosto ustvarjajo svoje like, ki spadajo v svet njihovih najljubših anime serij, stripov ali videoiger. Vendar pa umetniki v teh primerih oblikovanje karakterja pogosto mastno zaračunajo. Kuga pravi, da zaenkrat s Smrtjo nimata takšnih ambicij. 

izjava

Zaenkrat sogovorki zanima predvsem zbiranje kreativnih idej ljudi, ki z njima delijo veselje nad podobnimi vsebinami. Vampirji ju navdušujejo predvsem zaradi raznovrstnosti interpretacij v različnih kulturah in avtorskih produktih. Izdelati si želita popoln set kart, temu pa dodati še lastno zgodbo in družabno igro. Oblikovanje posameznega lika je torej mnogo več kot zgolj skrb za vizualno podobo. 

izjava

Čeprav je Kuga v tandemu zadolžena za izris karakterjev, ne smemo podcenjevati doprinosa Smrti, ki skupaj z njo razvija ideje, snuje zgodbo in organizira podatke.

izjava

Kakšna pa je pot od idejne zasnove do končnega produkta? 

izjava

Pove nam še, da oblikovanje lika po prejemu maila lahko vzame nekaj dni risanja ter veliko raziskovanja. Očitno je , da gre za pravi passion project, podoben entuziazem pa je gotovo tudi vzgib posameznikov, ki so se na letake odzvali. Sogovornici pravita, da sta zaenkrat sicer prejeli le nekaj opisov, so pa ti večinoma zelo podrobni in slikoviti. Zanimalo nas je, na katero publiko s svojim projektom ciljata in kakšna je nerd scena na Primorskem, od koder sogovornici prihajata.

izjava

Za konec prisluhnimo še dvema od slikovitejših opisov, ki sta ju sogovornici prejeli do zdaj.

izjava

Če je tudi vaša domišljija tako bujna, le pišite na tarotvampires@gmail.com. Morda se vam Kuga in Smrt odzoveta s čisto vašim lovcem na vampirje.

Vampirje je lovila Neža U.

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.