Janez Janša pravi: “Js nism več človk”!

Kulturna ali glasbena novica
16. 1. 2018 - 15.10

Kulturne novice začenjamo s poplavo problemov v kulturi. Do sedaj je bilo izvajanje nekaterih kulturnih programov možno s pomočjo državnih razpisov, ki so občasno že sami po sebi za kulturne dejavnosti sporni, saj pavšalno kvantificirajo vrednost določenega javnega kulturnega programa, ali nevladnih organizacij, sedaj pa jim je tudi realno ovrednotenje dejavnosti jalovo spodletelo. Zadnje dni, natančneje od objave spornih rezultatov razpisa Ministrstva za kulturo, za štiriletno sofinanciranje programskih vsebin nevladnih organizacij, se vrtimo okrog teh istih novic, in verjamemo, da jih bo čedalje več.

 

V roke nam je namreč priromalo odstopno pismo Klemena Ramovša, torej bivšega člana Delovne skupine za trajni dialog z nevladnimi organizacijami v kulturi. Delovna skupina je bila na Ministrstvu za kulturo ustanovljena leta 2014, in sicer kot posvetovalno telo. Ramovš za odstop, med drugimi, navaja tri ključne razloge, in sicer: neupoštevanje predlogov delovne skupine v zadnjih treh letih delovanja; drugič: neupoštevanje poziva po nediskriminatornem sofinanciranju in zahteve po višanju sredstev nevladnemu sektorju glede na višanje sredstev v državnem proračunu za kulturo, ki jih je Ramovš postavil v odprtem pismu predsedniku vlade septembra preteklega leta; in tretjič, zavrnjeno programsko sofinanciranje festivala starih glasb, Seviqc Brežice, ki ga organizira Zavod Ars Ramovš, katerega ustanovitelj je odstopni član delovne skupine in avtor odprtega pisma. Povezava na odprto pismo

 

Ramovš v odprtem pismu pri premierju kritizira neenakost pri razdeljevanju sredstev med državnimi javnimi zavodi, lokalnimi javnimi zavodi in nevladnimi organizacijami, pri čemer je razlika v sofinanciranju med prvima dvema in zadnjo, med 20 in 25-imi odstotki.

 

Izjava

 

Višina sredstev Ministrstva za kulturo se je sicer povečala za deset milijonov v zadnjem letu, a nam Ramovš pojasni, kako je bil ta denar porabljen:

 

Izjava

 

Na vprašanje, kako se bo Festival SeViQC v prihodnjem letu financiral brez podpore ministrstva, je Ramovš odgovoril, da bo zaradi mednarodno zgrajenega ugleda festivala ta verjetno obstal, a:

 

Izjava

 

Ramovševe zahteve v odprtem pismu premierju niso niti nove niti neopažene; podobne pomanjkljivosti financiranja nevladnega sektorja ugotavlja NSK, Nacionalni svet za kulturo, ki se je odzval na osnutek 8-letnega Nacionalnega programa za kulturo in opozoril, da naj slednji predvidi sistemsko podporo za vsa področja umetnosti, ki trenutno delujejo v najmanj kulturno-politično spodbudnih pogojih. Dodal je še, da je kulturna politika nevladnih organizacij oz. samozaposlenih v kulturi neurejena in da manjkajo konkretni in sledljivi ukrepi za njihov stabilnejši razvoj.

 

Odziva na trenutno stanje Ministrstva za kulturo seveda nismo uspeli pridobiti, na svoji spletni strani pa objavljajo komentar glede preteklega javnega razpisa. Ta sicer navaja, da Ministrstvo nima podlage, da bi posamezni nevladni organizaciji zagotavljalo sredstva trajno, torej brez javnega razpisa. Poleg štiriletnega programskega razpisa je objavljen tudi večletni projektni razpis, v pripravi pa še enoletni projektni razpis.

 

Tako vedno več delavcev v kulturi odstopa, se pripravlja na stavko kulture, v medijih se vrstijo javna pisma na razpisu odpadlih in prikrajšanih nevladnih organizacij, med katerimi so tudi MiniTeater, MoTA, Mesto žensk in po vsej verjetnosti še številni drugi.

Jutri bo ob 11. uri v prostorih Asociacije na Dalmatinovi 4 v Ljubljani na temo zloveščega programskega razpisa potekala novinarska konferenca.

 

Naslov današnjih kulturnih novic utegne pojasniti dejstvo, da je na spletni strani MOL-a, med zavihki pod kulturo, vnesen tudi zavihek – Živalski vrt. Kulturniki torej, zglasite se!

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Urška

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

jah dragi moji - v zadnjih 7 letih je kakovost kulturnega programa, če sploh temu lahko še rečemo umetnost - regenerativno padla. kdo je kriv? kdo bi vedel. živalski vrt v bistvu ni tako daleč oceni realnega stanja. kar se pije - to se je.

Če nekomu vsako leto malo zmanjšaš sredstva, bo program vsako leto bolj okrnjen. Po nekaj letih takšnega privijanja narediš še večji rez v sredstva in to utemeljuješ s tem, da je program slabši kot je bil 7 let nazaj. Prej nas bodo, prej bodo na cilju.

Kvantiteta. Ni ideje.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.