Jaz migrant

Kulturna ali glasbena novica
15. 6. 2017 - 15.10

Da se bliža konec šole in uradni začetek poletja, se kaže tudi v vse večji izpraznjenosti Ljubljane in Slovenije. Ljudje se kakor jata štorkelj v vse večjem številu odpravljajo na jug, kjer imajo postavljene svoje vikende in prikolice. Njihovo nemoteno migracijo na jug bremzajo gužva na cesti in tečni Hrvati, katerih edini smisel življenja je, očitno, nagajati Slovencem na njihovi poletni selitvi v Istro, ta raj na Zemlji.

Migracije pa niso tako enostavne za vse ljudi, kar se kaže predvsem pri beguncih, saj ob vsesplošnem utrjevanju trdnjave Evrope begunske poti postajajo vse bolj nevarne, število smrtnih žrtev pa raste v nebo. Matere so soočene z nemogočo izbiro, ali s svojimi otroki ostanejo v kriznih žariščih ali pa se usedejo na smrtonosen čoln in tvegajo življenje.

Problem migracij bo letos zopet tematiziral Festival migrantskega filma. Letošnji poudarki so aktualne zgodbe, povezane z azilnimi politikami, migracijami in begunstvom. Letos bo potekal že 8. leto zapored. Na festivalu se bo zvrstilo 22 filmov iz 14 držav. Večina programa se bo odvila v Ljubljani, spremljevalni program pa bo potekal na kar desetih lokacijah po Sloveniji.

Festival se bo danes ob 18.30 v Kinu Dvor začel s projekcijama filmov Jaz črnec. Nadgrajeno španske režiserke Ro Caminal in Jaz črnec francoskega antropologa Jeana Roucha. Ob 22.20 pa bo potekal pogovor z režiserko Ro. Poklicali smo jo in vprašali, zakaj se ji je zdelo pomembno posneti “nadgrajeno” verzijo filma Jaz črnec?

Izjava se nahaja v posnetku

Rojin film naj bi nezahodnega gledalca pozval k razmisleku o tem, ali morda obeti izboljšanja ekonomske situacije, ki jo ponuja Zahod, zahtevajo previsoko čustveno in psihološko ceno? Režiserko smo vprašali, kako se je soočila z nevarnostjo, da bi sama filmska narativa prevzela priviligiran položaj, ki bi od nezahodnih gledalcev zahteval, da v imenu čustvenega in psihološkega zdravja opustijo možnost materialne prosperitete?

Izjava se nahaja v posnetku

Če pa morda ne bi želeli preživeti 4 ure v kinu, se lahko ob 19. uri odpravite na ploščad Moderne galerije, kjer bo potekala predstavitev 7. številke ŠUM-a, revije za kritiko in teorijo sodobne umetnosti. Ob izidu bo potekalo predavanje Primoža Krašovca z naslovom Tujost kapitala. Govorili smo z urednico revije Tjašo Pogačar in jo povprašali o vlogi, ki jo igrajo velike institucije, kot so Moderna galerija in podobne, pri spodbujanju kritiške dejavnosti pri nas.

Izjava se nahaja v posneku.

Kulturne novičke je pripravil Denis.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness