Je bilo in še bo

Kulturna ali glasbena novica
13. 6. 2014 - 14.00

Skoraj vsak dan zasledimo spremembe v uporabi medijev in nosilcev, na katerih so podani. Veliko je govora o digitalizaciji in posledično tudi o arhiviranju. Če o arhivih, o katerih je bilo govora pretekli teden, niste imeli očitnega mnenja, vas bo morda bolj zanimalo, kako se arhiviranja lotevajo v umetnosti. SCCA je organiziral okroglo mizo o Modelih arhiviranja, izkušnjah, povezovanju in politični voljo. Pogovor je potekal ob razstavi Tekma s časom, Performans in video v vzvratnem ogledalu, ki jo lahko vidite le še danes.

Dušan Dovč, eden od organizatorjev pogovora je poudaril, da se SCCA osredotoča predvsem na video in intermedijske umetnosti. Za arhiviranje so se začeli še bolj zanimati, ko so opravljali popis od leta 1969 do 1996. Njihova prizadevanja za boljše arhiviranje potekajo na več nivojih. Na praktični ravni, kar se tiče menjavanja in samega konkretnega arhiviranja gradiva na nosilcih; na teoretični ravni, kar se tiče različnih modelov arhiviranja; na kontekstualni, da se gradivu prepozna posebno mesto v umetnosti in se ga postavi v kontekst in seveda tudi na politični ravni. Kljub vsem trudom, pa se je izkazalo, da določen del arhivarjev prihaja iz povsem amaterskih krogov, ki temeljijo na zbirateljstvu in ne gre nujno za originalna gradiva, nekatere kopije so le ogledne narave. Enega večjih takšnih arhivov ima doma Rok Vevar, eden od včerajšnjih gostov na pogovoru:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Primož Jesenko je kot predstavnik arhiva Gledališkega inštituta spregovoril o problemih z nacionalno televizijo, s katerimi se sooča njihov arhiv:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Iz galerije Vžigalica je prišel Jurij Krpan, ki pa nam je zaupal še eno tegobo, ki letos pesti Vžigalico in je z arhivi povezana bolj posredno:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Nazadnje pa nam je Dušan Dovč predočil še trenutno zakonodajno stanje glede arhiviranja in napredke na tem področju:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Jutri pa se ima v Parku Tabor zgoditi 2. tradicionalni Musfest v organizaciji Muslaufa. S čim se sploh ukvarja, nam je povedala glavna organizatorka, Ana Rome:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Čemu bomo jutri priča v Parku Tabor?

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.