Kam z mlado ilustracijo in grafiko

Kulturna ali glasbena novica
22. 2. 2023 - 15.10

Pozdravljeni v sredinih Kulturnih novicah. Pretekli teden sta na isti dan vrata odprli dve skupinski razstavi, ki na ogled postavljata umetniška dela mladih, manj uveljavljenih avtorjev in avtoric. Prva, Tu nas najdete, v ospredje postavlja dela mlajše generacije ilustratorjev. Druga, Sodob®a grafika, pa razstavlja študente oddelka za grafiko na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Na skupinski razstavi mlade ilustracije Tu nas najdete si lahko vse do 2. aprila ogledate dela dvaindvajsetih ilustratork in ilustratorjev. Neodvisni kuratorki Lara Mejač in Ajda Ana Kocutar sta razstavo postavili v Centru ilustracije, ki zaradi prenove Vodnikove domačije trenutno gostuje v prostorih Trubarjeve hiše literature na Stritarjevi ulici v centru Ljubljane. Kuratorka Ajda Ana Kocutar predstavi vodila pri pripravi razstave.  

izjava

Center ilustracije je novo vozlišče slovenske ilustracije, ki je kot spletni in fizični prostor zaživelo lani. Po besedah vodje Maše P. Žmitek si poleg predstavljanja in skrbi za profesionalizacijo področja zadajajo tudi nalogo podpiranja mladih ustvarjalcev, ki po končanem študiju ne vedo, kako vstopiti na trg dela in galerijske umetnosti. Pojasnjuje kuratorka Lara Mejač.

izjava

Ilustratorka Tereza Prepadnik pa razstavo vidi predvsem kot priložnost za medsebojno povezovanje in informiranje o problemih in pasteh na poklicni poti.    

izjava

Za še neuveljavljene avtorje so priložnosti za razstavljanje po koncu študija ključne, saj jim omogočajo večjo prezenco v medijih in jim posledično olajšajo pridobitev statusa samozaposlenega v kulturi. Po mnenju ilustratorja Petra Ferlana so za širši stik s publiko in potencialnimi naročniki pomembni tudi drugačni načini samopromocije, te pa omogočajo predvsem socialna omrežja.

izjava

V Mali galeriji Banke Slovenije pa se je odprla razstava, ki podobno kot razstava na Stritarjevi, razstavni prostor ponuja mlajši generaciji umetnikov. Pod naslovom Sodob®a grafika razstavlja štirinajst študentov magistrskega študija grafike. Ogledati pa si je mogoče tudi nekaj del, ki so nastala pri predmetih grafike na dodiplomskem študiju.

Namesto del klasične grafike se razstava, ki je nastala pod mentorstvom profesorice Zore Stančič, osredotoča predvsem na novodobne konceptualne pristope. Primer neklasičnega pristopa do medija grafike je šest uokvirjenih sitotiskov Klare Kracine.

izjava

Razstavljena dela se v svojem pristopu do medija močno razlikujejo, vsem pa je skupno oddaljevanje od klasičnih grafičnih tehnik. Razstavljajoči umetnik Miha Majes razloži, kakšne so specifike medija grafike.

izjava

Razstava je kot glavni medij prezentacije umetnosti ključna izkušnja za vsakega še uveljavljajočega se umetnika. Magistrska študentka grafike, Ema Kobal, pojasnjuje, kaj izkušnja razstavljanja v javnem prostoru pomeni njej.

izjava

Razstavo v Mali galeriji si je možno ogledati do 9. marca.

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Evelin ob pomoči navajenke Neže V.

 

Naslovna slika: avtorica teksta

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness