Kofetaričino presenečenje

Kulturna ali glasbena novica
18. 9. 2018 - 15.10

Danes mineva oseminštirideseta obletnica smrti glasbenega virtuoza Jimija Hendrixa. Počastite spomin nanj s kakšnim Hey Joe, da pa bomo kulturno skakali po svojem zelju, nadaljujemo z okroglo obletnico, ki jo danes praznuje Narodna galerija.

 

 

Ivana Kobilca v Narodni galeriji
 / 20. 6. 2018

 

Pred natančno stotimi leti se je v Ljubljani ustanovilo društvo Narodna galerija, ki takrat ni imelo ne prostora za svoje delovanje niti kakršnekoli umetnine v svoji lasti. Stoletje kasneje smo državljanke in državljani vabljeni v prenovljen Narodni dom, na kofetaričino presenečenje in torto velikanko. Stoti jubilej Narodne galerije časti predsednik Pahor, ali ima raje čokoladno ali sadno torto, pa preverite sami ob osmi uri zvečer. Narodna galerija bo danes sicer odprta vse do polnoči, poleg razširjene stalne zbirke in razstave slikarke Ivane Kobilce pa lahko prisostvujete tudi vodenim ogledom izbranih umetniških del, glasbenim spremljevalnim dogodkom, otvoritvi razstave likovnih del študentov AGRFT ter seveda že prej omenjenemu presenečenju ter torti.

 

Praznovanje in rajanje Narodne galerije bo trajalo vse do nedelje, 23. septembra. Narodno galerijo smo želeli povprašati za komentar o pomenu obletnice ter sodelovanju z mlajšo generacijo umetnikov, saj nam ni bilo jasno, ali je likovna razstava AGRFT, in ne ALUO, delo tiskarskega škrata ali presenetljivo umeščanje prepletenega kaosa form sodobne umetnosti med stoletne zidove Narodnega doma. Ker nas do zaključka redakcije niso poklicali nazaj, tudi ne vemo, kdo je zares častil torto, smo pa o Narodni galeriji povprašali predstavnico mlajše generacije umetnikov Ivano Bajec, ki ima danes ob sedmih otvoritev razstave v neposredni bližini Narodne galerije.

Izjava

Tistega, česar se ne najde v Sloveniji, zagotovo tudi ni v Narodni galeriji. Ivana nadaljuje s tem, kakšna je sploh njena predstava o tej državni instituciji in na kateri točki svoje kariere bo z njo dosegla morebitno stično točko.

Izjava

Za zdaj so jo k sodelovanju povabili v Ravnikar Gallery Space, kjer organizirajo redne prodajne serije razstav tako mladih kot že uveljavljenih umetnikov. Tudi sodelovanja z njimi je bila vesela; razložila nam je, kaj si misli o prodajnem pristopu njihovih manjših razstav:

Izjava

Ivana v svojih delih raziskuje in eksperimentira s tehnikami ter tematikami, ki so zanjo nove, saj pravi, da je težko ustvariti nekaj, kar bi bilo novo za druge. Delo, s katerim se bo predstavila, je umestila v širši sklop trenutnega ustvarjanja.

Izjava

 

 

Kulturne novice je napisala Urška.

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.