Kulturne repeticije

Oddaja
2. 10. 2015 - 15.15

Miha Turšič z vitanjskega Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij oziroma KSEVT-a od srede naprej izvaja gladovno stavko v Moderni galeriji. Na triado njegovih zahtev, da kot prvo odstopi voditeljica direktorata za ustavrjalnost Biserka Močnik, kot drugo, da se proračun za kulturo zviša na dva procenta in kot tretje, da se KSEVT iz občinskega javnega zavoda preobrazi v nacionalno institucijo, je prejel odgovor Ministrstva za kulturo. Ministrstvo se vsekakor strinja, da bi bilo zvišanje proračuna na dva odstotka dobro, ker se kulturno ministrstvo glede zvišanja sredstev za kulturo pač mora strinjati, če se želi razglašati za Ministrstvo za kulturo. Če se od razglašanja floskul o strinjanju kdaj premaknejo do udejanjanja, je seveda druga zgodba. Glede preoblikovanja KSEVT-a v nacionalno institucijo zatrjujejo, da nimajo nobenih pristojnosti, saj gre za občinski javni zavod, ki se jih zatorej ne tiče.

Najbolj pa so Miho Turšiča razhudili z jasnim NE na njegovo zahtevo po odstavitvi voditeljice direktorata Biserke Močnik. Ta naj bi po njihovem mnenju zgolj sledila pravnim imperativom ter da poslovanja ministrstva tako ali tako ne ureja ona, temveč računovodsko sodišče. Poleg tega naj bi še vedno čakali na ustrezno obračunsko dokumentacijo za 45.874 evrov, ki bi morala biti s strani KSEVT-a predložena konec februarja. Po Turšičevih besedah so tovrstni očitki slabi poskusi premestitve fokusa z vsebin zahtev na opravičevalno instanco nadmočne birokracije. Glede tistih 46 tisoč evrov pa naj bi ministrstvu vse že večkrat razjasnili. Žal pa je ves govor brez pomena, če pri drugem vedno naletiš na gluha ušesa. Turšič stavka dalje, mi pa se za konec pomikamo še k filmskem festivalu za otroke in mladostnike Kino na Oko, ki se začne jutri. Poklicali smo Roka Govednika in ga povprašali po kriteriju, ki je botroval sestavitvi programa.

Izjava je dostopna na posnetku.

Festival bo potekal ob spremljavi filmske vzgoje za mlada bitja. O njeni funkciji in načinu izvedbe, za konec spregovori Govednik.

Izjava je dostopna na posnetku.
 

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.