KULTURNE VILE

Kulturna ali glasbena novica
10. 1. 2017 - 15.10

"Glas se oddaljuje. Vile se približujejo. Polastijo se vsakega koščka prepuščenega ozemlja in vanj zasadijo svoje glasne in grozljive zastave. Pričnejo mrmrati." (Ayana Mathis, The Twelve Tribes of Hattie)

Sedaj pa k bolj pozitivnim zastavam. Prva zastava. Da ne bi teh prelepih glasov interpretacije sodobnih afroameriških avtorjev poslušali le preko radia, temveč tudi v živo, vas Radio Študent vabi na dogodek Tu pa tam v živo: Sodobna afroameriška proza. Dogodek se bo pričel ob osmih v Trubarjevi hiši literature.

Druga zastava. Iz literarnega še malo v filmski svet. Kratki filmi Stari most ali pa Nočni pogovori z Mojco, celovečerci Peterka, Otroci, Oča, Deklica in drevo ter najnovejši film Mama. To so dela filmskega ustvarjalca Vlada Škafarja, ki je bil nekoč dejaven kot programski vodja ter sograditelj Slovenske Kinoteke, poleg tega pa je idejni vodja filmskega festivala Kino Otok. Njegov film Oča je prvi slovenski film, ki je bil del programa na Mednarodnem tednu kritike v Benetkah, na festivalu Voices v Vologdi pa je prejel osebno nagrado Aleksandra Sokurova. Danes ob devetih v Kinoteki mu bo Društvo za širjenje filmske kulture KINO! podelilo priznanje Franceta Brenka za izjemne dosežke na področju filmske kulture. Na platnu se bosta vrtela tako Stari most kot Mama, katerega struktura deluje na način vodne kaplje. Več o tem smo povprašali Vlada Škafarja.

Izjava

Kaj ga zanima pri filmskem ustvarjanju, ponovno Škafar:

Izjava

Tretja zastava. Če imate raje nepremično vizualno umetnost, pa si lahko drevi ob sedmih v Galeriji Equrna ogledate otvoritev razstave Slike iz tovarne. Slikarka, fotografinja in avtorica videov Ana Sluga je v svojem vsestranskem ustvarjanju predhodno predstavljala dela, ki so bila pogosto vezana na njen lasten spomin, odraščanje in vprašanja preteklega v sedanjem. Novejša serija slik izhaja iz njenega bivanja v Leipzigu. Več o tem, avtorica:

Izjava

Glede na preteklo ustvarjanje je to prva razstava, na kateri avtorica predstavlja vizualno različne in samostojne slike, ki se kljub temu vpletajo v vsebinsko nit.

Izjava

Zadnja, črna zastavica, je za poljskega sociologa in avtorja Tekoče moderne Zygmunta Baumana, ki je včeraj v 92. letu starosti umrl.

 

Vile s kulturnimi zastavami je zbirala Tjaša.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness