Kulturni boji

Kulturna ali glasbena novica
1. 6. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v ponedeljkovih Kulturnih novicah. Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti nadaljuje svoj neizprosen boj za obstanek slovenske kulture. V sklopu tega boja se je pretekli petek sestal z novim španskim veleposlanikom v Sloveniji Juanom Aristeguijem. Pogovor je tekel o knjižnem sejmu v Frankfurtu, na katerem bosta v naslednjih letih osrednjo vlogo imeli prav Slovenija in Španija, o predsedovanju Slovenije svetu Evropske unije in še čem. Za konec sta v evropskem duhu sklenila, da je projekt Evropske unije zelo dober in da zahteva sodelovanje med narodi.

Medtem na naših tleh Aktiv delavcev in delavk v kulturi v odzivu na izjavo državne sekretarke prejšnji teden sporoča, da se slovenskega ministrstva za kulturo sramujejo. Po njihovi sodbi je namreč nezaslišano, da ministrstvo ni aktivno sodelovalo med sprejemanjem ukrepov - pri čemer se zasedanja ob sprejemanju prvih paketov minister Vasko Simoniti sploh ni udeležil. Prav tako je bilo ministrstvo med sprejemanjem drugega paketa zaman pozvano, da ukrepa. V tretjem paketu po navedbah aktiva kulture sploh ni zapaziti. 

Vlada je ob uradno končani epidemiji pričela postopoma sproščati protikoronske ukrepe. Mednje spada tudi odlok o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih, ki bo od današanjega dne omejeno na 200 oseb. Odlok sicer predstavlja olajšanje za prireditve, ki se odvijajo na prostem, ter za delovanje gledališč in kinodvoran z večjimi kapacitetami. Za manjše prireditvene prostore ukrep ne pomeni veliko, saj bo zaradi varnostnih omejitev dvorana z dvesto sedeži lahko sprejela vsega skupaj le 40 oseb. Mnogi prireditveni prostori bodo zato vzdržni šele, ko bodo odpravljene vse omejitve.

Marko Kravos in Slavko Pregl iz Društva bralna značka ZPMS pozivata vlado, naj za blažitev posledic koronakrize nameni finančna sredstva knjižnicam. Po njunem predlogu bi vlada lahko namenila pomoč knjižnicam v obliki enkratne finančne podpore, ki bi znašala 10 EUR na vsakega člana splošne knjižnice in 20 EUR na šolarja kot člana šolske knjižnice. Kot sta poudarila v pozivu, je nakup knjižničnega gradiva v zadnjih letih upadel. To pa ima negativne posledice na slovensko jezikovno in bralno kulturo, pri kateri so najbolj izpostavljeni prav mladi. Kravos in Pregl zato v sredstvih za knjižnice vidita priložnost za obogatitev knjižnih fondov javnih knjižnic in pomoč slovenskim založbam. Več o predlogu je povedal podpredsednik Društva bralna značka Slavko Pregl.

Izjava

Pregl nadaljuje o financiranju splošnih in šolskih knjižnic v zadnjih letih.

Izjava

Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani na današnji dan odpira razstavo z naslovom Puškinova tema v grafiki ruskega slikarja Nikolaja Predeina. Razstava bo potekala v okviru praznovanja rojstnega dne ruskega pesnika Aleksandra Sergejeviča Puškina. Na njej bodo predstavljena grafična dela v obliki kolažev, natisnjenih na tkanini. Kolaži, ustvarjeni med letoma 2015 in 2016, so delo ruskega slikarja Nikolaja Petroviča Predeina ter ponazarjajo verze iz različnih Puškinovih del. Otvoritev razstave se bo zgodila ob 17.00.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.