Med strokovnostjo in političnostjo

Kulturna ali glasbena novica
12. 7. 2019 - 15.10

Po odstopu petih od sedmih članov Nacionalnega sveta za kulturo, krajše NSK, ki je pred slabimi štirimi leti pozval k razrešitvi ministrice za kulturo, nato pa večinsko odstopil sam, je mandat predsednice NSK prevzela Uršula Cetinski. Na včerajšnji seji je vlada predlagala nove člane komisije, predsednica pa še vedno ostaja Cetinski. Ostali predlagani člani komisije so Mitja Čander, Andrej Gaspari, Maša Jazbec, Iztok Kovač, Jurij Krpan in Marko Vatovec. Člani NSK še niso potrjeni, temveč zgolj predlagani, zato formacija te sedmerice še ni dokončna. Več o vlogi Nacionalnega sveta za kulturo nam pove Uršula Cetinski.

Izjava

Nacionalni svet za kulturo temelji na strokovnosti in skuša ohranjati svojo apolitično pozicijo. Novi predlagani člani so kuratorji, koreografi ali strokovnjaki na področju glasbe in multimedijske umetnosti. Na področju literature v tej zasedbi svojo strokovnost verjetno prispeva Mitja Čander, direktor in odgovorni urednik založbe Beletrina. Meje pojmovnih otočkov, kot so javni interes, političnost, strokovnost in navsezadnje kulturni trg, na katere se naslanja NSK, je po prebranih imenih članov vedno znova težko jasno začrtati.

Za svojo strokovnost pa jamči tudi strokovna žirija za nagrado novo mesto, ki je namenjena najboljši zbirki kratke proze. Žirija, ki jo sestavljajo Vanesa Matajc, Matej Bogataj, Žiga Rus in Ana Geršak, je v torek nominirala štiri zbirke kratke proze, zmagovalec ali zmagovalka pa bo znana 30. avgusta. Nominirana so dela Ugrizi Andreja Blatnika, Dobrodošli Vesne Lemaić, Pohlep Miha Mazzinija in Anonimna tehnologija Andreja Tomažina. Več o nominacijah nam pove članica žirije Ana Geršak.          

Izjava

O skupnih in ne-skupnih tematikah zbirk kratke proze nam spet pove Geršak.

Izjava

Z literarnega področja pa se premikamo še v vizualne vode. Od danes do nedelje bo v Ljubljani potekal drugi oblikovalski maraton, v okviru katerega se bodo predstavili projekti, ki so na prvem tekmovanju zmagali. Izbrana dela bodo v sklopu BIO 25 razstavljena v Muzeju za arhitekturo in oblikovanja. Maraton se vpenja v širši vsebinski okvir 26. Bienala oblikovanja, več o njegovi vsebini pa nam pove pomočnica kustosa Aline Lara Rezende.

Izjava

Če torej še ne plavate v morju, lahko maratonsko zašvicate na ljubljanskih kulturnih dogodkih. Če vam slalom med turisti prej ne požre vseh živcev, seveda. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness