Med umetnostjo in tehnologijo

Kulturna ali glasbena novica
16. 1. 2019 - 15.10

Današnje Kulturne novice začenjamo z novo razstavo v projektnem prostoru Aksioma. Njen avtor je César Escudero Andaluz. Razstavljena dela se osredotočajo na interakcijo med človekom in tehnologijo, predvsem pa na oblikovanje novih praks in njihovih kulturnih implikacij po nastopu digitalne revolucije. Razstavo nam je predstavil avtor.

Izjava.

Césarjeva dela so kritična do sodobnih informacijskih tehnologij. Interfight, umetniško delo, ki ga je izdelal skušaj z Martinom Nadalom, subvertira prakso profiliranja skozi zbiranje podatkov. Gre za serijo robotičnih hroščev, ki naključno pritiskajo na touch-screen in s tem preprečujejo možnost identifikacije. Avtor je kritičen tudi do blockchain tehnologij, predvsem do iracionalne porabe električne energije pri rudarjenju bitcoinov. César Escudero Andaluz nam je predstavil nekaj svojih del.

Izjava.

Povezovanje umetnosti s tehnologijo pa niti ni tako nova stvar. V letu 2019 namreč praznujemo 100. obletnico umetniške šole Bauhaus, ki je s poskusom približevanja umetnosti zahtevam industrijske proizvodnje globoko zaznamovala sodobno umetnost, predvsem arhitekturo in oblikovanje. Šola je bila ustanovljena po koncu prve svetovne vojne, njeno delovanje pa je končal vzpon nacizma. Še danes velja za eno izmed najpomembnejših avantgardističnih gibanj. Obletnico bo počastil Goethe-Inštitut v Ljubljani, in sicer s predvajanjem dokumentarnega filma Bauhaus: Vzor in mit. Film nam je predstavil organizator dogodka Urban Šrimpf.

Izjava.

Kulturne novice sta pripravila Mirt in vajenec Arne.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness