medvladni dribling s kulturo

Kulturna ali glasbena novica
7. 5. 2020 - 15.10

 

Prisrčno pozdravljeni v četrtkovih Kulturnih novicah! V državnem zboru se je včeraj na zahtevo poslanske skupine Levica odvila šesturna nujna seja Odbora za kulturo. V Levici so želeli opozoriti na tveganje dodatnega krčenja sredstev, namenjenih že tako podhranjeni kulturi, v oziru na trenutno zdravstveno krizo. Na seji sta bili obravnavani le dve področji kulture, in sicer knjiga in film. Vzrok takšnega krčenja fokusa obravnave pa je bilo sporočilo pristojnega ministrstva z dne 27. marca Javni agenciji za knjigo, krajše JAK, in Slovenskemu filmskemu centru, krajše SFC, naj s finančnimi obveznostmi, ki so vezane na razpise, počakata na rebalans proračuna.

 

Koordinator Levice Luka Mesec je na začetku seje izrazil mnenje, da je mesto izpostavljenih kulturnih panog pogojeno z odločitvami ministrstva za kulturo ter poslank in poslancev in ovrednotenjem rebalansa. Dejstvo, da je kultura podhranjena, če ne celo izstradana še od posledic minule krize, je znano vsaj tistim, ki v njej delujejo. Očitno pa se tega zaveda tudi Levica, saj so včeraj pozvali državni zbor, naj z varčevanjem v kulturi preneha.

 

Minister za kulturo Vasko Simoniti se z očitki Levice ne strinja, saj meni, da je vlada z dosedanjimi sprejetimi ukrepi za kulturo pokazala interes za pomoč. Zatrdil je, da je ministrstvo v kratkem času od začetka njegovega mandata vložilo precej energije v to, da je kultura postala enakopraven člen pri obravnavi kriznega položaja. Med ukrepi, ki so jih sprejeli, je izpostavil mega korona zakonodajo, ki naj bi zavarovala najranljivejše skupine v kulturnem sektorju in omogočala ohranjanje kulturne živosti. Dodal pa je tudi, da se kot minister srečuje z dilemo, ali naj ministrstvo skrbi za socialni korektiv ali naj prvenstveno spodbuja ustvarjalnost. 

 

Na seji so odprli različne problematike v kulturi, med drugim predlog Sama Bevka iz Socialnih demokratov za zagotovitev sredstev za izvajanje Zakona o kulturnem evru, ki ga je podprl Marko Bandelli iz Stranke Alenke Bratušek in ki je bil na koncu tudi sprejet. Po Bandellijevem mnenju ministrstvo za kulturo ne sme postati socialna podpora umetnikom, hkrati pa ga je tudi strah, da se vlada pomika v smeri Zakona za uravnoteženje javnih financ 2, krajše ZUJF-2 zaradi česar včerajšnjo sejo pojmuje kot apel ministru, naj pri svojih prepričanjih ne popusti. 

 

Zaskrbljenost in kritičnost do postopanja slovenske politike na področju kulture so izrazili Lidija Divjak Mirnik iz Liste Marjana Šarca, ki je ministra pozvala k izboritvi dveh odstotkov za kulturo, Primož Sitar iz Levice z izjavo o preigravanju slovenske kulture, ki že tako potrebuje respirator, ter Janja Sluga iz Stranke modernega centra, ki je opozorila, da so zaradi prepovedi zbiranja velikega števila ljudi nekateri umetniki prenehali z delovanjem že 7. marca. 

 

Alenka Jeraj iz Slovenske demokratske stranke je izrazila zaupanje v aktualnega ministra in pojasnila, da predlogov Levice ne morejo podpreti zato, ker so bili razpisi zaustavljeni na vseh področjih, ne le na področju kulture. Levici je očitala, da je v prejšnji vladi potrdila rebalans proračuna, ki ni vseboval dveh odstotkov za kulturo. Alenka Jeraj:

 

Izjava

 

Izjava

 

Luka Mesec o rebalansu odgovarja:

 

Izjava

 

Na Alenko Jeraj je Mesec naslovil še popravek o sklepih seje:

 

Izjava

 

 

Mesec je izrazil skrbi, vezane na zamrznitev sredstev:

 

Izjava

 

Izjava

 

Odbor je vseh pet sklepov, ki jih je za sejo pripravila Levica, zavrnil. V poslanski skupini so med drugim predlagali, naj vlada v sklopu rebalansa proračuna odpravi vse varčevalne ukrepe in poveča sredstva za kulturo na dva odstotka BDP ter, da naj se filmu nameni 11 milijonov letno. Mesec vladne stranke obtožuje pomanjkanja politične volje.

 

Izjava

 

Za konec navajamo repliko Alenke Jeraj. 

 

Izjava

 

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness