MK in uredba o SvK

Kulturna ali glasbena novica
14. 12. 2016 - 15.10

Kot smo na Radiu Študent že poročali, je v teku procedura spreminjanja uredbe o samozaposlenih v kulturi. Javna razprava glede uredbe se je zaključila koncem novembra, zaznamovala pa sta jo predvsem kratek čas, namenjen občemu razpravljanju, in neodobravanje sprememb skoraj celotne nevladne scene, samozaposlenih v kulturi, javnih zavodov in zainteresirane ter strokovne javnosti. Ministrstvo za kulturo je minuli petek v vladno proceduro poslalo nov predlog uredbe, kjer navajajo, da so prejeli kar nekaj pomislekov in jih veliko tudi upoštevali, vseeno pa nezadovoljstvo večjega dela scene ostaja. Tako se na primer v zadnjem predlogu poklic radijskega napovedovalca ne ukinja, prav tako so bili bolj proporcionalno povečani nekateri kriteriji za pridobitev poklica. Vseeno pa ostaja cel kup problematičnih točk, o katerih so razpravljali tudi na včerajšnji 9. izredni seji Komisije Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport. Po predstavitvi stališč ministrstva in različnih stanovskih društev so svetniki najprej skušali sprejeti mnenje, da sprememba uredbe ni dobrodošla, nakar je minister Anton Peršak opozoril na nastanek pravno problematične situacije, če uredba ne bo sprejeta:

 

Izjava*

 

Predsednik Komisije Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport, dr. Zoran Božič, se je zavoljo tega opozorila odločil oblikovati nov sklep, ki je bil tudi enoglasno podprt:

 

Izjava*

 

Danes pa je bila na predlog Združene levice oziroma poslanke Violete Tomič ob 7.30 sklicana 19. nujna seja Odbora za kulturo, kjer je bila glavna točka dnevnega reda ponovno uredba o samozaposlenih v kulturi. Odvila se je pravzaprav precej podobna razprava kot včeraj, hkrati pa je treba opozoriti, da se bo seja nadaljevala v petek in da je tudi morebitne sklepe možno pričakovati takrat. Ob tem bi izpostavili ministrov govor v točki, ko razmišlja o povezavi trenutne uredbe in širše problematike kulturnega modela:

 

Izjava*

 

Minister s tem na nek način preusmerja problematiko, ki jo ureja uredba, na širši kulturni model, ki ga ureja zakon, a dejstvo je, da nedavne spremembe zakona niso narekovale vseh sprememb, na kar je opozoril tudi Božič:

 

Izjava*

 

Na kar je opozorila večina ustvarjalcev na področju kulture, skupaj z nekaterimi javnimi zavodi in NVO, je, da naj bi ministrstvo glede na časovne roke, postavljene v zadnjem Zakonu o uresničevanju javnega interesa za kulturo, krajše ZUJIK, sedaj pač sprejelo zgolj tiste nujne ukrepe, ki izhajajo iz sprememb zakona, o ostalih stvareh, ki jih uredba tudi določa in niso, kot pravi minister, zgolj stvar zakona, pa bi se razpravljalo s široko in poglobljeno javno razpravo. Seveda je to lahko tudi debata o novem kulturnem modelu, a kot je pokazala javna debata na Ministrstvu za kulturo, ki se je odvijala 2. 12., je osnutek, ki so ga prejeli nekateri strokovnjaki, daleč od realizacije oziroma sprejemljivosti za vse. Kot kažejo trenutne razmere, je tako moč pričakovati, da bo vlada potrdila predlagano spremembo, hkrati pa upamo, da bo ministrstvo vseeno prisluhnilo deležnikom in v kratkem formiralo nov krog pogajanj.

 

Sedmi festival Odprte radijske raziskovalne platforme RADAR Radia Študent RADART #7: RADAR nad TOBAČNO bo med 12. in 16. decembrom v sodelovanju z umetniki in »prebivalci« Tobačne mesta, Odprtimi ateljeji, Zavodom YugoTranslate, Cirkulacijo 2, Klubom ZOO in Poligonom z radijsko oz. (inter)medijsko nadgraditvijo obstoječih prostorov in soustvarjanjem umetniških praks poskušal osvetliti retorično vprašanje: Kaj sploh je to, Tobačna mesto? Obsežno celotedensko dogajanje bo na kratko predstavil Bojan Anđelković, koordinator platforme RADAR:

 

Izjava*

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.