Nacionalizem na bolniški

Kulturna ali glasbena novica
6. 2. 2019 - 15.10

Pozdravljeni v sredinih Kulturnih novicah. Včeraj so se v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Nove pošte začeli Dnevi slovenskega nacionalizma. Dogodek bo skupno trajal štiri dni, torej ostajajo še trije dnevi, ko se je mogoče udeležiti predstav, predavanj, pogovorov in performansa v okviru tega dogodka, katerega namen je opozarjanje o razmahu nacionalizma v Sloveniji. Slednji se pojavlja v številnih novih oblikah, tudi bolj subtilnih, na katere bodo skozi sklop dogodkov opozorili in si zamislili nove poti, kako se upreti razmahu desnega populizma.

Dogodek je namenjen tudi prevpraševanju prisotnosti domoljubja v današnjem slovenskem prostoru in smiselnosti vzpodbujanja tega kot nujnega elementa nacionalne države in identitete. Dogodki se bodo odvijali v prostorih Nove pošte in, kot rečeno, organizaciji Slovenskega mladinskega gledališča in Maske. Direktor slednje Janez Janša je pojasnil sodobni nacionalizem v Sloveniji in razmah, ki ga trenutno doživlja.

Izjava.

Povprašali smo še o zaželenem rezultatu dogodkov Dnevov slovenskega nacionalizma:

Izjava.

 

Pozitivna novica dneva za vse samozaposlene v kulturi pa je  novela zakona o ureditvi bolniškega nadomestila za samozaposlene v kulturi v primeru bolezni od četrtega dneva naprej, ki ga je danes predstavila stranka Levica. Predlog prinaša razbremenitev kulturnikov kot pogosto pozabljene in prekomerne obremenjene skupine zaposlenih. Sprememba zakona bi nudila večjo socialno varnost, kar bi imelo širši spekter pozitivnih posledic. Neredko se dogaja, da se v primeru bolezni samozaposleni v kulturi odsotnosti od dela odrečejo, saj to predstavlja preveliko finančno obremenitev. V primeru ureditve zakona bi se to področje vsaj nekoliko uredilo. Ob dlje časa trajajoči bolezni bi bili samozaposleni v kulturi upravičeni do nadomestila, katerega višina bi se določala glede na višino prispevkov, ki jih samozaposleni plačuje.

Čas pred kulturnim praznikom je na žalost in, kot poudarjajo v Levici, tudi skoraj edini čas, ko se problematike zaposlenih v kulturi bolj zavedamo. V Levici sicer nameravajo podobne pravice zagotoviti tudi vsem samozaposlenim, ne le tem v kulturi. Predlog je na kratko predstavila poslanka Levice Violeta Tomić.

Izjava.

Tomić zapletov pri sprejemanju novele zakona ne pričakuje, saj je ta novela del koalicijske pogodbe.

Kulturne novice je pripravila vajenka Larisa.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.