19. 3. 2019 – 15.10

Nacionalizem, utopija, umetnost

Audio file

Drage poslušalke, pozdravljene v Kulturnih novicah. V GalerijaGallery se danes ob 19. uri otvarja samostojna razstava Emila Memona Mishima Film A Killer Show. Memon je po študiju na umetniških akademijah v Firencah in Ljubljani specializacijo zaključil na Pratt Institute v New Yorku, kjer je v zadnjih desetletjih deloval kot glasbenik in vizualni umetnik, a tudi kot kurator ter pisec. Začetek marca se je po 36-letni odsotnosti, nazadnje je samostojno razstavljal leta 1982 v Škucu, vrnil na domačo umetniško sceno. V Projektni sobi SCCA sta skupaj s kuratorko Barbaro Borčić njegovo preteklo in trenutno delo sintetizirala v avdio-vizualno instalacijo Three Steps to Madness. Del instalacije, predstavljene v prostorih SCCA, je bila serija del, povezanih z umetnikovim nastajajočim filmom Mishima Film.

Audio file
1. 3. 2019 – 15.10
Razstava Emila Memona v projektni sobi SCCA in premiera nove uprizoritve Tartuffa

V GalerijiGallery bo umetnik proces nastajanja filma postavil v središče. Na razstavi bodo predstavili projekt Mishima Film, ki nastaja od leta 2014, a ne gre zgolj za film, gre za proces in dela, ki so nastala v povezavi z njim, vključno s konceptualizacijo, printi in fotografijami. Več o razstavi in nastajajočem filmu nam pove Viktor Bernik iz GalerijaGallery.

IZJAVA

Navdih za ustvarjalni proces je Memon našel v japonskemu povojnemu pisatelju Mishimi, v marsikaterem pogledu kontroverzni in dvoumni personi: na eni strani velik privrženec nacionalizma, militarizma in kulta samurajev kot načina borbe proti zahodnim kapitalističnim vrednotam, a hkrati izrazito humanističen v svoji umetnosti. Memon v njegovo vlogo postavlja žensko igralko. O razlogih za to odločitev oziroma umetniško strategijo ponovno Bernik ...

IZJAVA

Audio file
11. 12. 2018 – 13.01
Res vam hvala




Od japonskih se za konec selimo še k srbskim literatom. V goste prihaja pisatelj Marko Vidojković, eden bolj poznanih srbskih pisateljev nove generacije in avtor v slovenščino nedavno prevedenega romana Res vam hvala. V Srbiji velja Vidojković za literarno zvezdo, ima svojo televizijsko oddajo, angažiran pa je tudi politično. Danes ob 19. uri se bo v Daktariju z njim pogovarjal naš radijski sodelavec Simon Smole, ki nam tudi obelodani tematike, o katerih bo tekla beseda na današnjem literarnem večeru.

IZJAVA

Institucije
Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.