Nasilne kulturne novice

Kulturna ali glasbena novica
1. 4. 2015 - 15.10

Z Grumovo nagrado nagrajen dramski tekst Simone Semonič 5fantkov.si bo danes v produkciji študentk primerjalne književnosti uprizorjen v gledališču Glej. Predstava skozi otroško igro fantkov prikazuje skrito nasilje družbe, od družinskega in spolnega nasilja do etnične nestrpnosti in vojnih travm. Več o predstavi nam je povedala režiserka in igralka Brina Klampfer.

*Izjava se nahaja v posnetku.

 

Precej agresivnejši performans pa bo danes mogoče videti v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi. Na ogled bo namreč postavljena zbirka posnetkov v tujini izvedenih performansov neoavantgardistične skupine ISIS. Skupina, navdihnjena od futuristov, socarta in tudi našega NSK je v svetovnem merilu ena najaktualnejših in najradikalnejših umetniških skupin. Kot piše Boris Groys v Celostni umetnini Stalin, umetnikom po Malevičevem črnem kvadratu ni preostalo drugega, kakor da pričnejo ustvarjati umetnost v socialnem in političnem. Isis so združili Groysov teoretski uvid z NSK-jevo državo in lani ustvarili kontroverzni projekt IS – Islamska Država, ki ima že precej več državljanov od države NSK, za razliko od slednje pa tudi realno ozemlje. Na ogled bodo posnetki performansa, ki nedvomno aludira na performans Rythm 5 Marine Abramovič, a je radikalnejši, člani skupine ISIS namreč ljudi namreč resnično zažgejo. Velik vpliv Marine Abramovič na ISIS pa je viden tudi v drugih njihovih performansih, ki praviloma vključujejo ekstremne deformacije teles in se končajo s smrtjo udeležencev, s čimer umetnost radikalneje kot kdajkoli gledalcu zastavi vprašanje smrti in odnosa do telesa.

 

A ti zgodnejši performansi, ki raziskujejo umrljivost, kljub svoji radikalnosti pri umetniških kritikih niso povzročili takega odmeva kakor njihov najnovejši projekt, kjer so za navdih posegli še dlje v zgodovino. S kladivi so razbili zbirko sumerske umetnosti v iraškem muzeju, v čemer lahko brez dvoma prepoznamo hommage italijanskemu futurizmu. Kot zapiše Marinetti v Ustanovnem manifestu futurizma: ''Futurizem slavi nevarnost, energičnost in drznost./ Pogum, glasnost in upor so osrednji elementi futurizma./ V nasprotju s pasivno nepremičnostjo, ekstatičnostjo in snom dotedanje umetnosti futurista navdihujejo vročična nespečnost, udarci in skoki v smrt./ Razen v borbi ni več lepote. Brez agresivnega lika ni mojstrovine./ Stojite na koncu časa! Zakaj bi se ozirali nazaj v preteklost, če želimo prodreti v nemogoče. / Poveličujemo vojno – edino higieno sveta – militarizem, patriotizem, destruktivne geste prinašalcev svobode, prelepe ideje vredne smrti in prezir do žensk. / Uničiti hočemo muzeje, knjižnice in akademije vsake vrste, borili se bomo proti moralizmu, feminizmu in vsaki oportunistični in utilitaristični mehkužnosti.''

Vsa ta vodila futurizma je Isis vzel za svoja in jih, za razliko od futurizma, uresničil v praksi. Ko smo že mislili, da avantgarde nimajo več moči šokirati, nas je ISIS prepričal v nasprotno. Poleg posnetkov bo danes na otvoritvi razstave tudi performans v živo. Člani umetniške skupine bodo s kladivi razbili zbirko Msum in tako simbolično osvobodili avantgarde in neoavantgarde ujetosti v institucije, ki so jih omejevale, in sprostili umetnost v družbeno realnost.

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Haha, zakon!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness