Ni pomembna funkcija, temveč človek, ki jo izvaja

Kulturna ali glasbena novica
21. 2. 2019 - 15.14

Drage poslušalke, nadaljujemo z radostnimi vestmi včerajšnjih Kulturnih novic. Uradni kandidat Socialnih demokratov za novega ministra za kulturo je Zoran Poznič. S kandidaturo so včeraj uradno seznanili premierja Marjana Šarca ter kandidata predstavili na novinarski konferenci. Koalicija predlogu SD sicer načeloma zaupa, vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pa na podlagi Pozničevega življenjepisa opaža, da kandidat pripada zaupanja vredni generaciji, a je obenem za vsak slučaj napovedal zagreto izpraševanje kandidata o njegovih odnosih do zaposlenih. Vodja poslanske skupine Liste Marjana Šarca Brane Gulubović še dodaja, da ni pomembna funkcija, temveč človek, ki jo izvaja. Kdo je torej Zoran Poznič?

Na novinarski konferenci se je veliko razglabljalo o potencialno agresivnem karakterju novega kandidata, a so se strahovi na srečno izkazali za neutemeljene. Kot je poudaril Poznič, ni take vrste človek, ki bi povzdigoval glas. V Delavskem domu Trbovlje so lani denimo navedli, da je Poznič, citiramo, “odrasel, dozorel človek, ki zna pogledati in stisniti roko sočloveku zelo nežno, a ga v naslednjem hipu tudi spustiti na trda tla realnosti, včasih tudi gromko izstreliti svoja videnja sedanjosti in prihodnosti," konec citata. Kot še obelodanijo v Delavskem domu Trbovlje, izhaja iz rudarske družine in mu v življenju torej ni manjkalo trdih življenjskih preizkušenj. Skoznje je našel samega sebe ter moč in ustvarjalnost, ki vodi v napredek. Kar se tiče Pozničevega pogleda na kulturo, je v njem združen z Dejanom Židanom. Funkcijo kulture v prvi vrsti označuje kot državotvorno, Ministrstvo za kulturo pa posledično kot eno bolj državotvornih ministrstev.

Malo manj je znanega o Pozničevih profesionalnih kompetencah in izkušnjah na področju sektorja kulture. Vemo sicer, da je diplomiral iz kiparstva ter magistriral s področja videa na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter da je od leta 2008 direktor Delavskega doma Trbovlje, umetniški vodja Nove galerije Delavskega Doma Trbovlje, deluje pa tudi kot intermedijski umetnik. V tem kontekstu je vzpostavil novo vizijo Trbovelj kot novomedijskega mesta in ga vpel v globalne trende novih medijev. Del vizije je organizacija trboveljskega festivala novomedijske kulture Speculum Artium .

Po besedah predsednika Sindikata kulture in narave Slovenija Glosa, Mitje Šuštarja, se je na položaju direktorja Delavskega doma odlično izkazal in ni torej vrag, da ne bi znal voditi tudi kulturnega resorja. Na drugi strani so v Društvu Asociacija kritični do kaotičnega menjavanja ministrov ter opozarjajo, da je nujno, da novi minister čim prej nadaljuje z zavezami, obljubljenimi v koalicijski pogodbi, hkrati pa je po njihovi oceni potrebno nujno zvišati sredstva za nevladni sektor. Od novega ministra pričakujejo predvsem ureditev težavnega položaja samozaposlenih, zagotovitev sistemskega financiranja mrež nevladnih organizacij v kulturi ter sprejem novega nacionalnega programa za kulturo, prenovo krovne zakonodaje in seveda tudi odnose na Ministrstvu za kulturo, ki so se ob odstopu Dejana Prešička izkazali za problematične.

Hkrati so Socialni demokrati najavili, da bodo za državno sekretarko za medije na kulturnem resorju predlagali doktorico Tanjo Kerševan Smokvina, raziskovalko in mednarodno svetovalko s področja medijev in medijske regulacije. Pogovori s kandidatkami za drugo sekretarsko mesto še potekajo.

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Zala.

 

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness