O bedi razpisov za gledališko in plesno sceno

Kulturna ali glasbena novica
20. 5. 2016 - 15.15

Slovensko gledališko in plesno sceno, predvsem njene konceptualne in eksperimentalne podzvrsti, je zadela rakrana slovenskega kulturnega prostora, pomanjkanje financiranja in notranja politična razprtja. Zaenkrat še neformalni rezultati razpisa strokovne komisije za uprizoritvene umetnosti, imenovanega Javni razpis za izbor dvoletnih kulturnih projektov, kažejo na problematične kriterije izbire prejemnikov sredstev. Rok za pritožbe je že potekel, če bo izbira obveljala, ima lahko za posledico okleščen izbor. Netransparetnost teoretske podlage izbire bo imela za posledico izpad velikega števila profiliranih umetnic in umetnikov. O problemih pri razpisih govori Pia Brezavšček.

IZJAVA

Marginalizacijo plesnih predstavitev in izbiranje na podlagi parcialnih subjektivih okusov pomeni nestrokovno izbiranje strokovne komisije in pomanjkanje njene strokovne neodvisnosti. Pomanjkanje sredstev pomeni tudi prisvajanje kulturne pogače s strani uveljavljenih institucionalnih akterjev ter izpad neodvisnih umetnikov. Ponovno ima besedo Pia Brezavšček:

IZJAVA

Ustvarjalci in ustvarjalke so ujete v paradoks, ko želijo vstopati v proces, za dostop pa morejo biti že uveljavljeni. Če bi Franz Kafka videl, kako se inštitucije ukvarjajo s podeljevanjem sredstev, bi jih tožil za avtorske pravice. Za konec o profilu predstav, ki odpadajo izpod obličja mammona Pia Brezavšček:

IZJAVA

Kulturne novice je pripravil Domen Mohorič.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness