O potepuhinji, tragedkinji in dekletu na misiji

Kulturna ali glasbena novica
21. 6. 2019 - 15.10

Cenjeno skupščanstvo. Danes toplo vabljeni na več kulturnih dogajanj, posvečenih ženskam, katerih delovanje še danes reverberira skozi prostore-čase in imaginarije filma. Za začetek ob 19.00 vabljeni v Jallo Jallo na Metelkovi na filmski večer v feministično-punkovskem stilu. Predvajal se bo muzikal Stabat Mater Dolorosa poljske artistke Sikse, ki s svojimi performansi secira patriarhalne inklinacije svojih Sopoljakov.

Nocoj ob 20.00 pa vabljeni v Slovensko kinoteko na otvoritev dvodnevnega dogodka v spomin cineastke in ene osrednjih figur svetovnega filma Agnès Varda. Za uvide o Vardinem življenju, delu in njuni prepletenosti smo se obrnili na sodelavko Radia Študent, Anjo Banko:

Izjava

Banko nam prav tako poda kontekst in kratko analizo filma Sreča, ki se v Kinoteki predvaja jutri:

Izjava

O novi pridobitvi Kinoteke, filmu Brez strehe in zakona, ki danes otvori dogodek, zopet Banko:

Izjava

Agnès Varda (1928–2019)
 / 15. 4. 2019

Za podrobnejšo analizo priporočamo aprilsko Temno zvezdo, posvečeno ouvru Agnes Varda. Ob tej priložnosti pa je to soboto organizirana tudi brezplačna ljubljanska feministična tura, ki bo tokrat obarvana tudi nekoliko filmsko. Zbor ob 17.00 na Gornjem trgu 9.

Iz Ljubljane pa se selimo v Maribor, kjer se je z včerajšnjim dnem začel Festival Lent. Po Fokusu Rijeka in Fokusu Graz je kolektiv GT22 za letošnji festival pripravil Fokus Zagreb. O fokusu oziroma beri letošnjega Fokusa smo govorili s članom kolektiva Miho Horvatom:

Izjava

Za konec pa nam Horvat na kratko predstavi še razstavo, ki bo otvorila Fokus Zagreb in je posvečena slovenski igralki Viki Podgorski, eni pomnljivejših ustvarjalk v zgodovini hrvaške umetnosti igre:

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness