Običajne novice

Kulturna ali glasbena novica
15. 11. 2013 - 14.33

Danes napovedujemo dogodke v treh različnih galerijah: otvoritev fotografske razstave v galeriji Photon, že odprto razstavo brez naslova v Galeriji Gregorja Podnarja in dogodek posebne vrste v Galeriji Je2.

Najprej se ustavljamo v galeriji Gregorja Podnarja, kjer je včeraj potekala otvoritev razstave del Ivana Moudova, ki pa dokaj neobičajno ne nosi nobenega naslova. Prikazana so dela v različnih medijih umetniškega ustvarjanja, od fotografij in risb do video inštalacij. Razstavo vodi rdeča nit, ki je kritika odnosa med posameznim delom ali avtorjem do celotne strukture organiziranja umetniških del in institucij. Skupaj z deli bolgarskega avtorja Moudova lahko torej preizprašujete mehanizme kulturne politike in razmerja moči znotraj nje, vse do 13. decembra.

Naslednji postanek imamo v galeriji Photon, kjer bo danes od 19. ure potekala otvoritev razstave Alternativni svetovi. Na njej se bo predstavilo 10 mladih, nedobudnih fotografov, ki so bili izbrani na podlagi javnega natečaja Mlada sodobna fotografija. V svetu nenehnih sprememb in zahtev po prilagajanju se morajo mladi umetniki nenehno soočati z nestabilnostjo in se tako očitno nahajajo v nezavidljivem položaju. Zato bi bilo običajno pričakovati, da gradijo alternativne, četudi utopične svetove. Nekaj o tem nam je povedal Dejan Sluga, vodja galerije Photon in član žirije, ki je izbrala zmagovalce natečaja.

*izjava se nahaja v posnetku

Na koncu se ustavljamo še v galeriji Je2, kjer bo danes v okviru Bienala slovenske neodvisne ilustracije potekal enovečeren dogodek zvočne in video inštalacije, v režiji Gregorja Baloga. Avtor nam zaradi zasedenosti ni mogel dati izjave, zato ga citiramo iz najave dogodka:

»živimo v svetu obsedenim s kultom hitrosti in razvoja. Vse se dogaja v istem trenutku. Spektakel je postal kapitalistični način reprodukcije. Blago je odrezano od svoje prave vrednosti in funkcije. Temelji izmenjave blaga pa so davno pozabljeni. Zamenjali smo jih z neskončnimi simulakri.«

Vabljeni torej v galerijo Je2 na Dreinikovi ulici v Ljubljani, danes ob 20.uri.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.