Od grške mitologije do mitologij tretjega rajha

Kulturna ali glasbena novica
22. 10. 2019 - 15.10

Današnja novica dneva je gotovo ugotovitev pariških znanstvenikov, da lahko saharska srebrna mravlja galopira s hitrostjo 85 centimetrov na sekundo. Preračunano v človeško razmerje to znese nekaj več kot 200 metrov na sekundo, pri čemer bi moral človek tako kot saharska srebrna mravlja skakati sonožno z vsemi nogami, ki jih ima na voljo. Ampak le 10 minut na dan in ob temperaturah, višjih od 10 stopinj Celzija. Majkenam, trdijo STA.

 

Hitrostne dosežke človeških športnikov bomo lahko občudovali tudi od bližje, na primer v Galeriji Jakopič, kjer bo Jaka Babnik od danes naprej v sklopu razstave Pigmalion na ogled postavil tudi zlato olimpijsko medaljo Tine Maze. Jako Babnika poznamo predvsem kot fotografa, vendar tokratna razstava ne bo izključno fotografska.

Izjava.

Kateri sploh so predmeti, ki bodo razstavljeni na razstavi Pigmalion in bodo razširili njeno polje, ponovno Babnik:

Izjava.

Spomnimo, da je Pigmalion mitološki lik iz pesnitve Metamorfoze rimskega pesnika Publija Ovidija Nasa. Pigmalion je ustvaril skulpturo ženske, v katero se je zaljubil. Afrodita je kip obudila v življenje in ga poimenovala Galateja. Na podoben način boste lahko drevi v Galeriji Jakopič sami postali bogovi in dali življenje zbranim predmetom Jake Babnika, oziroma kot pravi sam:

Izjava.

Za kaj več razstavo preverite sami. Če se za to odločite že danes zvečer, vam bodo postregli tudi z brezplačno alkoholno okrepčitvijo. 

 

V upanju, da nas minister za zdravstvo ne posluša, minister za kulturo pa vendarle, preverimo še, kaj se bo že od 16.00 dalje odvijalo v Atriju ZRC SAZU. Obetamo si tako knjižno-glasbeni sejem Znanost ne grize kot debato na isto temo. Na telefon se je javil Izar Lunaček:

Izjava.

 

Berlin je stripovski špeh Jasona Lutesa, ki je letos izšel tudi v slovenskem prevodu. Izarja smo prosili, da nam izda kakšno podrobnost iz pogovora, ki si ga bomo lahko ogledali na platnu.

Izjava.

 

 

Nismo se mogli izogniti tudi vprašanju, ki se ob takih trenutkih pogosto pojavlja okoli medija stripa. Ali je uporaba stripa za širjenje tematik znanosti degradacija stripovske umetnosti ali hkrati pripomore tudi k njegovi popularizaciji?

 

Izjava.

 

 

By the way, rdeča preproga v Slovenskem narodnem gledališču Maribor še stoji.

 

(Foto: Promocijski material z razstave Pigmalion Jake Babnika)

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness