Palestinci o Palestini

Kulturna ali glasbena novica
26. 9. 2022 - 15.10

Pozdravljeni v prvih Kulturnih novicah tega tedna. Prejšnji četrtek se je v Slovenski Kinoteki s projekcijo palestinskega filma 200 metrov zaključila Kulturna ambasada Palestine, ki jo z namenom osveščanja o palestinski kulturi že enajst let prireja Gibanje za pravice Palestincev. Filmu je sledil pogovor z Nado Pretnar, predstavnico Gibanja za pravice Palestincev, in palestinskim direktorjem fotografije Ashrafom Dowanijem, ki je sodeloval pri nastanku filma. Kako se film 200 metrov vključuje v program letošnje Kulturne ambasade, razloži Pretnar.

Izjava

Celovečerni film 200 metrov prikazuje vsakdanje življenje zaradi zidu razdvojene palestinske družine. Betonska pregrada Palestincem na Zahodnem bregu preprečuje vstop na izraelsko stran, če nimajo ustrezne osebne izkaznice. Dvesto metrov pa je razdalja, ki Mustafo ločuje od žene Salwe in njunih otrok, ki zaradi šole in dela živijo na izraelski strani zidu. Ko Mustafa nekega dne po telefonu izve, da se je njegov sin ponesrečil in je zato v bolnišnici, mu na nadzorni točki zaradi pretečenega izraelskega dovoljenja za delo preprečijo vstop na izraelsko stran. Tako se odloči za nezakonit prehod meje ter kljub mnogim nevarnostim prispe do sina.

Film se osredotoča na birokratsko nasilje, ki zaznamuje vsakdanjik Palestincev. Posledici birokratskih omejitev sta predvsem nenehno čakanje na dovoljenja za delo in čakanje na nadzornih točkah. Ashraf Dowani je kot direktor fotografije sodeloval pri številnih poskusih dokumentiranja izraelskih nadzornih točk na meji s palestinskimi ozemlji. 

Izsek

Z nevarnostmi prehoda nadzornih točk so se srečevali tudi pri snemanju filma 200 metrov, ki je bil zaradi palestinske koprodukcije velik izziv, kot poudari Dowani.

Izjava

Na izkušnjo prečkanja meje se spomni tudi Pretnar.

Izjava

Zaključek filma pa je zelo podoben začetku. Mustafa na palestinski strani in Salwa z otroki na izraelski si, znova ločeni, s prižiganjem in ugašanjem luči želijo lahko noč. Kako sam razume ta prizor, pove Dowani.

Izjava

Čeprav se je s filmom 200 metrov letošnja Kulturna ambasada Palestine zaključila, lahko od začetka oktobra obiščete razstavo palestinskih fotografov v Galeriji Janez Boljka. Pomen razstave opiše Pretnar.

Izjava

 

Kulturne novice je pripravila Brina.

___

foto: spletna stran Slovenske Kinoteke

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.