Pogovorne Kulturne novice

Kulturna ali glasbena novica
22. 1. 2019 - 15.10

Dragi poslušalci, drage poslušalke, pozdravljeni v torkovih Kulturnih novicah. V Kantini Muzeja za sodobno umetnost Metelkova bo v okviru predavanj Migracije v času in prostoru ob 18.00 potekala razprava z naslovom Izseljenstvo na začetku 20. stoletja —​ Louis Adamič in migracije v Ameriko. V omenjenem ciklu predavanj se posvečajo regionalnim razmeram na obmejnih območjih in poskušajo lokalno zgodovino slovenskega priseljevanja postaviti v globalni kontekst migracij. 

Orel, korenine in sumljive okoliščine zadnjih let Adamičevega življenja.
 / 9. 12. 2018

Izhodišče današnje razprave bo delo slovensko-ameriškega pisca Louisa Adamiča. Prevod njegovega dela From Many Lands (Iz mnogih dežel) je ob njegovi 120-letnici rojstva izšel konec lanskega leta pri založbi Sophia. V njem se ukvarja z migrantsko problematiko, s poudarkom na migrantskem delu. O migracijski problematiki in Adamičevem delu bo nocoj ob 19.30 v pogovoru z Miho Blažičem N’tokom razpravljal Blaž Gselman. Gselman nam je povedal, zakaj so za izhodišče pogovora izbrali ravno Adamičevo delo, in kaj je tisto, kar je pri njem vredno obravnave.

Izjava

Gselman razloži, v kateri smeri bodo razmišljali o aktualizaciji izhodiščnega dela današnjega pogovora.

Izjava

V okviru celoletne serije pogovorov, imenovane Čitalnice, ki potekajo v organizaciji projekta UDESIN in Kooperative THD, bo na današnjem tretjem srečanju na Vodnikovi domačiji ob 19.00 uri tekla beseda o nedolgo od tega izdani knjigi sociologinje Darje Zaviršek. Delo Skrb kot nasilje, ki je izšlo pri Založbi *cf, obravnava sodobno dogajanje skozi prizmo razmerij med spoli in spoloma. Na to vplivajo globalne neenakosti, ekološke katastrofe in sedanje ter prihodnje množične migracije. Avtorici se bodo pridružile še Eva Mahkovič, Katarina Veselko in Jernej Kaluža. Pogovor bo vodila Martina Černe, ki nam je povedala, kaj v kontekstu samega dela pomeni njegov naslov.

leteči birokrat
Udesin pripravlja simpozij o birokraciji, Janezi Janše razstavljajo
 / 18. 10. 2017

Izjava

Za konec Černe pove nekaj besed o tem, kako se globalni procesi skrbi kažejo v Sloveniji.

Izjava

 

Kulturne novice sta pripravili Valentina in vajenka Larisa.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness