Politično nevtralni špageti

Kulturna ali glasbena novica
6. 1. 2016 - 15.10

Kdo ne mara špagetov? Vprašanje je seveda retorično, filozofsko in povsem neresno hkrati, nima smisla in je obenem globoko vpeto v naš vsakdan. Vse našteto pa velja tudi za vprašanja, ki jih odpira Tadej Vaukman s svojo fotografsko razstavo Spaghetti Boys.

V njej bodo na ogled vsi življenjski carbonara, bolognese, milanese in drugi primerki, ki jih je Vaukman v zadnjem obdobju skuhal s svojim fotoaparatom, preko njih pa ne izraža posebne življenjske filozofije, niti se ne skuša umikati v oblake postmoderne odprtosti, temveč na zelo neposredne načine predstavlja trivialne in vulgarne plati svojega vsakdana ter vsakdana svojih špageti prijateljev. Razstava je namreč rezultat večmesečnega dokumentiranja vsakdanjega življenja umetnika in skupine njegovih prijateljev. O tem, kdo sploh so spaghetti boysi in kaj lahko pravzaprav vidimo na razstavi, Tadej Vaukman:

Izjava

Sam naslov razstave zaradi osredotočenja na špageti fante morda tvega ljubosumje špageti feministk, a kot razloži Vaukman, se mu zdi, da osredotočenje na moški spol v kulturno in medijsko krajino vendarle na nek način prinaša tudi neko svežino:

Izjava

Razstava pa ne vključuje le fotografij. Vaukmana so namreč od nekdaj zanimali tudi drugi načini ustvarjanja, zdaj pa se jih je končno drznil tudi poslužiti:

Izjava

Vsi špageti fantje in seveda tudi dekleta torej vljudno vabljeni/vabljene na odprtje danes ob 19.00 uri v Center in Galerijo P74. Razstava bo na ogled do 28. januarja 2016.

Dober tek!

 

Bolj strokovne in znanstvene narave bo pogovor ob knjigi Max Weber in Znanost kot poklic, ki bo ob 18. uri potekal v Trubarjevi hiši literature. Zbornik prinaša prevod znanega Webrovega predavanja o pogojih in mejah znanstvenega poklica, poleg tega pa je vključenih tudi več sodobnih zgodovinskih in epistemoloških razprav o Webrovem pristopu k problemu vrednotne nevtralnosti znanstvenikov. Z Goranom Gabrom, ki je zbornik uredil, s Francem Malijem in s Tiborjem Rutarjem se bo o knjigi pogovarjal Gorazd Kovačič, ki nam je pojasnil, kateri so ključni poudarki tega Webrovega dela:

Izjava

Zbornik vsebuje tudi nekaj novih tekstov, ki Webrovo življenje in delo komentirajo in osmišljajo z novih zornih kotov. Kovačič izpostavlja dva prispevka:

Izjava

 

V Galeriji Kapsula Centra in Galerije P74, torej v prav isti zgradbi, kjer se bodo takrat kuhali špageti, pa se bo danes ob sedmih odvila še ena otvoritev. Vsem, ki radi ropate naravo in družbo, vsem ki sovražite vse, ki radi ropajo naravo in družbo in tudi tistim, ki vas ropanje ne gane, je namenjena razstava Sitotica. Ta je nastala kot rezultat raziskovalne delavnice z istim naslovom, ki jo je zasnovalo in organiziralo društvo Hiša kulture iz Pivke. Pivška umetniška delavnica se je osredotočala na problem roparskega odnosa do narave in družbe, ki je posledica kapitalistične ureditve sveta in pohlepa elit v lokalnem okolju.

Skozi to optiko je 6 umetnikov ustvarilo 17 grafičnih predlog. Vsaka od njih je bila odtisnjena v tehniki originalni sitotisk na les in v tehniki originalni sitotisk na papir. Na razstavi v KAPSULI bodo predstavljena novonastala dela na lesu, skupna grafična mapa in fanzin. Svoj konkreten doprinos k razstavi nam je na kratko orisala ena izmed sodelujočih umetnic, Neža Jurman:

Izjava

Z obiskom Galerije P74 lahko tako danes zvečer ubijete dve muhi na en mah, a seveda le metaforično, saj imajo tudi muhe pravico do življenja. Pridite torej, če vas skrbi izginjanje vrst, izginjanje podjetij, ropanje narave, ropanje družbe ali pa bi radi s svojo prisotnostjo le opozorili na ves denar, ki je v zadnjih desetletjih izpuhtel iz države ali pa na vse živalske vrste, ki so pri nas ogrožene, torej jim grozi izumrtje. Za živali gre. Za risa, volka, progastega goža, netopirja, martinčka, bobra in podobne simpatične ogrožene prijatelje. In tudi za nas. Tudi ljudje smo konec koncev le živali.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.