Predlog novele zakona o knjižničarstvu

Kulturna ali glasbena novica
4. 11. 2015 - 15.10

Odbor za kulturo je danes začel z drugo obravnavo predloga novele zakona o knjižničarstvu. Zainteresirana strokovna javnost jo sicer zaradi številnih pomanjkljivosti zavrača. Glede na to, da je sedanji zakon star 14 let, se mnogi strinjajo, da bi bilo bolje, da se ga napiše na novo. Pogovarjali smo se s pisateljem Vladom Žabotom:

/Izjava/

Žabot kot predstavnik Društva slovenskih pisateljev poskuša izboljšano knjižnično dejavnost pri nas doseči z uveljavitvijo amandmaja na 20. člen zakona. V njem je med drugim zapisano, da bi bili do knjižničnega nadomestila upravičeni tudi zamejski ustvarjalci, kot so fotografi, ilustratorji in skladatelji, ki ne ustvarjajo v slovenskem jeziku, ker tega zaradi narave svojega ustvarjanja niti ne morejo:

/Izjava/

Ministrstvo namreč spet ne premore širine, da so lahko do knjižničnega nadomestila upravičeni živeči avtorji, ki ustvarjajo v slovenskem jeziku ALI (in ta ali je problem razumevanja) imajo slovenski jezik vpisan v normativni datoteki osebnih imen. Nadaljuje Žabot:

/Izjava/

Kulturne novice nadaljujemo z današnjim dogajanjem na festivalu tranzitornih umetnosti SONICA. V MOTA Pointu bo ob 20. uri nemška umetnica in tipografinja Annette La Fort sledila resonanci pisave in tihih glasov v njej skozi formo performativnega predavanja z naslovom A meditation on traveling by hand. Annette zanima predvsem relacija med glasom, pisanjem in njunim vpisovanjem v živo telo, materialnost jezika pa raziskuje preko različnih medijev. Prisluhnite njenemu povabilu na današnji večer:

/Izjava/

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness