Primer I.D.I.O.T

Kulturna ali glasbena novica
22. 12. 2014 - 14.13

Še verjamete v Božička in praznične radosti? Z umetnostjo je nekoliko podobno. Ta je stvar konsenza, ki ga vse redkeje razlamljajo subverzivne prakse. Saj veste, umetnost je včasih služila vladajoči eliti, Cerkvi, aristokratom in politikom. Vse, kar jih ni ustrezno prezentiralo, ni bilo financirano, ali pa je bilo zavrnjeno v razstavnih salonih. Nato je svoje rogove pokazal impresionizem, prav po svoje pa so zakričale avantgarde. Le kje so novi pristopi in manifesti dandanes, se vprašamo? V metelkovski Menzi bo nocoj predstavitev že 13. revije paraliterarnega društva I.D.I.O.T, kjer najdemo obilico manifestov. Tiborju Hrs Pandurju, Urošu Prahu, Janu Krmelju in Gašperju Torkarju se bodo pridružila še nekatera nova obetajoča imena. 13. številko pa je obogatil tudi pesnik Miklavž Komelj. Ta je po besedah Hrs Pandurja ponovno odkril »Manifest Ilegale« že pokojnega Jureta Detele. Pojasnjuje Tibor Hrs Pandur:

*Izjava se nahaja v posnetu oddaje.

Kakšno vlogo igra samozaložništvo oziroma kako vpliva tudi na status, ki ga uživa omenjena paraliterarna organizacija I.D.I.O.T? So tudi oni eni izmed avantgardnih literatov? O tem ponovno Hrs Pandur:

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Predtavitev 13. številke I.D.I.O.T-a se se prične ob 20.30 v Menzi pri koritu. Prostor so jim odstopile 93. Mlade rime, ki bodo večer tudi nadaljevale. Tokratni avtorji so: Jurij Krajnc, Katarina Ana Rakušček, Aljaž Koprivnikar, Tisa Neža Herlec, Katja Blazinšek,Nežka Struc in Jana Putrle Srdić.

 

Ob 18. uri se v Galeriji Škuc dr. Marko Jenko posveča delu Alenke Pirman. Specifično »delo«, naslovljeno Primer. Umetnost in Kriminaliteta opozarja na subjektivno dojemanje resnice, ki ji ne uide niti sodstvo. Kot najbrž že veste, vas pregledna razstava omenjene umetnice že lep čas nagovarja v Mednarodnem Grafičnem Likovnem Centru, Marko Jenko pa bo svoje zanimanje fokusiral na vprašanje o statusu dokumenta v umetnosti nasproti kriminalistiki. Izbrane dokumente je Alenka Pirman našla v zbirki Muzeja organov za notranje zadeve, zadevajo pa konkreten sodni primer.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.