Prostorske praznine

Kulturna ali glasbena novica
19. 12. 2013 - 14.10

Četrtkove novice pričenjamo z vabilom na popoldanska predavanja ob izhodu nove številke revije Praznine – revije za arhitekturo, umetnost in bivanjsko kulturo. Sklop predavanj, ki jih lahko obiščete v Moderni galeriji ob 18. uri, se imenuje 5X20. Pet, ker gre za peto letos izdano številko arhitekturne revije in z njo tudi peti sklop tematsko povezanih predavanj. Dvajset, ker gre za dvajsetminutna predavanja gostov, arhitektov in piscev prispevkov za izdano revijo Praznine. Katarina Čakš, Nejc Lebar in Eva Dolar Bahovec bodo vsak s svojega pogleda govorili o povezovanju filozofije in arhitekturne umetnosti, o političnosti, razsežnostih in vplivu prostora.

 

Tomo Stanič, eden izmed odgovornih urednikov revije Praznine, ki bo večerna predavanja pričel z uvodnim nagovorom, nam je pred dogodkom predstavil svoje poglede na spremembe arhitekturnega oblikovanja in pomembnosti zaznave prostora. Sam meni, da se sodoben prostor od nekega preteklega loči predvsem v spremembah ljudi in njihovega dojemanja ter sami polnosti prostora in programa. Prostor, kot samostojen objekt, ki ne potrebuje dokončne zapolnitve, da dobi smisel. Meni, da predvsem mladi arhitekti pri svojem ustvarjanju preveč gledajo le na zunanjost in premalo razmišljajo o pomenih.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Tako je, kot v vseh ustvarjalnih vejah, problem širši. Povezan z navadami in načeli družbe, v kateri živimo.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Prispevki v novi izdaji revije se ukvarjajo tako s povezavo filozofije in arhitekturne umetnosti kot tudi s sodelovanjem med javnostjo in ustvarjalci, ki mora vsaj do neke mere biti. Če niso zadovoljni uporabniki, niso zadovoljni niti arhitekti, meni Stanič. Spraševali se bodo tudi, kaj je na prostoru političnega in, ali je ta sploh političen?

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Arhitekturno obarvane novice je na praksi pripravila Romana.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.