Recital ansambla za novo glasbo .abeceda

Kulturna ali glasbena novica
18. 1. 2022 - 15.10

Včeraj se je v Dvorani Duše Počkaj Cankarjevega doma odvil koncert ansambla za novo glasbo v koprodukciji Cankarjevega doma in Inštituta .abeceda. Poslušali smo lahko kompozicije rezidenčnih skladateljev inštituta leta 2022 Dréja A. Hočevarja, Alastairja Whita in Jamesa Pecora ter gostujoče skladateljice Petre Strahovnik. Svoje kompozicije pa so lahko predstavili tudi mladi ustvarjalci različnih programov v sklopu inštituta in smo tako poslušali skladbe Neže Zupanc, Brine Kren, Lenarta De Bocka, Gašperja Livka in Leonarda Medica Gregoriča.

Dogodek so otvorili s skladbo programskega in umetniškega vodje inštituta, Dréja A. Hočevarja. Eksperimentalna narava glasbe se je prevedla tudi v izkušnjo poslušanja ‒ gledalci smo bili povabljeni, da sedemo na stole na odru, obrnjene proti občinstvu. Tako so zvoki glasbil in vokali glasbenikov prihajali izza naših hrbtov, naša pozornost pa je bila usmerjena v preostalo občinstvo. Naivnemu poslušalcu najbolj razumljiva je morda bila skladba Alastairja Whita, naslovljena Anti-Music, ki je v svoji močni ritmičnosti in klasičnosti orkestrske zasedbe najbolj spominjala na skladbe, ki jih je mogoče slišati tudi na abonmajih Slovenske filharmonije. Preostanek skladb je zvenel veliko bolj enotno v svoji eksperimentalnosti.

Inštitut .abeceda ponuja različne platforme za glasbeno ustvarjanje ob pomoči mentorjev tudi mladim glasbenikom, ki jim zagotavlja infrastrukturne možnosti za raziskovanje glasbe. Kako inštitut vzgaja mlade glasbenike pojasni Gašper Livk, umetniški vodja ansambla: 

Izjava

Mladi ustvarjalci, ki so na dogodku predstavljali svoja dela, so to počeli pod okriljem različnih platform, ki jih inštitut ponuja. Ena izmed takšnih platform se imenuje Mladi raziskovalci in obsega cikel rezidenc in koncertov. Več o platformi nam pove Livk.

Izjava

Tudi udeleženci projekta, s katerimi smo govorili, so nad programom navdušeni. Mentorsko vlogo pri vseh programih zaseda ustanovitelj inštituta Dré A. Hočevar kar sam in, kot piše v pamfletu dogodka, citiramo: »Hočevar ne komponira več ‘dela’, ampak v prvi vrsti svoje izvajalce.« Hočevar je mednarodno uveljavljen improvizator, skladatelj in tolkalec, čigar opus obsega predvsem dela na področju sodobnih umetniških praks, računalniške in jazz glasbe. O Hočevarjevem mentorstvu nam več pove Livk:

Izjava

Kljub polni dvorani s skoraj štiridesetimi poslušalci je triurni predstavljeni program zaznamovala nedostopnost. Občinstvo je že pred koncem začelo zapuščati dvorano, a to ni vzelo sape sodelujočim glasbenikom, ki so v svojih eksperimentih očividno uživali. O daljnosežnih posledicah na kariere mladih glasbenikov, ki so cilj programov inštituta, sicer težko presojamo, so pa zagotovo dobro poskrbeli za dokumentacijo in medijsko pokritost dogodka - med poslušanjem smo namreč lahko zasledili kar štiri fotografe in dva snemalca.

 

Kulturne sta pripravila vajenec Martin in Matej.

Fotografija: Nina Pernat

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.