10. 1. 2019 – 15.10

Sami sebi prepuščeni v kulturi

Audio file

Dobrodošli v četrtkovih Kulturnih novicah. Začenjamo z dobrimi novicami za samozaposlene. Društvo Asociacija je v sodelovanju s kreativnim centrom Poligon predstavilo Servis za ustvarjalce, ki bo samozaposlenim na področju kulture in kreativnih industrij pomagal pri administrativnih in sorodnih vprašanjih. Več o tem nam je povedal sodelavec Asociacije in tudi Radia Študent Jernej Kaluža.

izjava

 

Kaluža pove še, kako sistem deluje.

izjava

 

Nadaljujemo s kulturnimi dogodki. Ob 20.30 bo v spodnji dvorani Mladinskega gledališča pogovor Po poteh antifašizma. Novinar Erik Valenčič in pisatelj Dušan Jelinčič bosta govorila o aktualnem vzponu neofašizma, o italijanski skrajnodesničarski Ligi in zgodovinskem zaledju fašističnih gibanj. Iztočnica pogovora bo knjiga Pod svinčenim nebom, v kateri se Dušanov oče Zorko Jelinčič spominja časov protifašistične organizacije TIGR. Ko je leta 1926 fašistični režim začel ogrožati in iztrebljati slovenski jezik, se je v mladih Primorcih rodila ideja ilegalnega boja zoper fašizem, Zorko Jelinčič pa je bil eden izmed najbolj dejavnih članov.

Vir: Centralala
Audio file
10. 1. 2019 – 9.05
Pogovor z Luko Zagoričnikom o platformi Centralala in današnjem predstavitvenem dogodku

V Klubu Gromka bo ob 18.00 predstavitev konec lanskega leta lansiranega spletnega časopisa Centralala.si. Slednji se osredotoča na komentiranje in dokumentiranje improvizirane glasbe v Sloveniji. Revijo zanimajo eksperimentalna glasba, zvočna umetnost, sodobni ples, vizualne in performativne umetnosti in literatura. Bogato lokalno sceno skušajo ustvarjalci revije prek gostujočih umetnikov prepletati z mednarodno. Tako po predstavitvi sledita dva koncerta. Prvi bo nastopil portugalsko-belgijski Frame Trio, za njim pa domače Olfamoštvo. Predstavitev revije, ki se je spremenila v koncert, bo na koncu bežigrajski Abstract Truth dokončno in nepovratno spremenil v žurko.



Kulturne novice sta napisali vajenka Nika in Mojca.



 

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.