Sanjajoči tulku

Kulturna ali glasbena novica
26. 9. 2013 - 14.10

V Plesnem teatru Ljubljana bo ob osmih premierno uprizorjena plesno-gledališka predstava Tulkudream. Koreografinja in plesalka Tanja Zgonc v njej sooči metodo buta in tibetanski budizem. Buto telesu nasproti postavlja tulku: čisto fizično telo duhovno razsvetljenih budistov. Plesalka odpleše in zaigra tulkuja, ki sanja tulkuja, ki sanja.

Buto je telo, ki izvira iz soočenja s človekom, tulku pa je po budistični tradiciji telo, osvobojeno materije. Slednje se ob življenjskih preizkušnjah le nasmiha. Ve namreč, da je doživljanje realnosti odvisno od pogleda samega. Predstavo bo spremljal film v režiji Eme Kugler, ki prikazuje »tulkujeve« učence.

Prihodnji teden se v Ljubljani začne poseben festival, hibrid festivalov Rdeče zore in Mesto žensk. Več o projektu Rdeče zore nad mestom žensk, programski vodja Mara Vujić:

/////////////////////////////////////////////////////////

Izjava se nahaja v posnetku celotne oddaje.

//////////////////////////////////////////////////////////

Nekaj dogodkov, ki jih ni zamuditi na tem enomesečnem feministično-queerovskem festivalu, je izpostavila Mara Vujić:

/////////////////////////////////////////////////////////

Izjava se nahaja v posnetku celotne oddaje.

//////////////////////////////////////////////////////////

Danes ob štirih pa se na Filozofski fakulteti prične tridnevni mednarodni simpozij, naslovljen »Klasiki in razred: grščina in latinščina za železno zaveso«. Govora bo o položaju grščine in latinščine v nekdanjih ljudskih demokracijah. Simpozij je organiziran v sodelovanju z varšavsko univerzo, zanimala pa jih bo težavna simbioza komunistične diktature proletariata ter grščine in latinščine. Simpozij se bo začel z uvodnim predavanjem dr. Davida Movrina, naslovljenim Anatomija revolucije: klasična filologija na ljubljanski univerzi po letu 1945.

Po klasičnem simpoziju pa naj vas pot zanese v Kino Šiška, kjer bo ob sedmih otvoritev razstave fotografinje in grafične oblikovalke Bibe Košmerl. V koraku s participatorno kulturo našega časa fotografska razstava v običajnem išče nenavadno in humorno. Urbani aranžmaji kempa in kiča se pojavljajo skupaj s prijatelji, napihljivimi in nagačenimi živalmi ter drugim. Prav te podobe pa opominjajo na zabavnost minljivosti.

Kulturne novice je pripravila Nika Mahnič.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.