Sodobnoplesni ponedeljek

Kulturna ali glasbena novica
8. 4. 2019 - 15.10

Na ta oblačen aprilski ponedeljek vas v kulturni redakciji vabimo h kontemplaciji tega bivanjskega stanja skozi sodobni ples. Sodobnoplesni sladokusci si boste lahko ob 19.30 v Cankarjevem domu ogledali predstavo A Love Supreme referenčne belgijske skupine Rosas, nastale po istoimenskem albumu jazz velikana Johna Coltrana. V kolikor pa ste nemara županja ali župan oziroma imate dostop do javnih sredstev na področju kulture, vas Nomad Dance Academy Slovenija še posebno zagreto vabi na Mednarodno konferenco o rezidencah v Jugovzhodni Evropi, ki poteka od nedelje, 7. aprila, do srede, 10. aprila, v Kinu Šiška.

Na Mednarodni konferenci o rezidencah v Jugovzhodni Evropi si organizatorja - Nomad Dance Academy in Kino Šiška - želita najprej mapirati že obstoječe rezidenčne programe na področju sodobnega plesa in sodobnih uprizoritvenih praks v jugovzhodni Evropi. Nato pa bodo sodelujoči preizpraševali možnosti povezave že obstoječih ter morebitnih bodočih rezidenc v decentralizirano, a koordinirano celoto. Govorili smo s producentko Dragano Alfirević, ki nam je tako pojasnila razloge za nastanek konference:

Izjava.

S konferenco organizatorji ne želijo le povezovati  sodobnoplesnih producentov v regiji, temveč še bolj nagovoriti lokalne oblasti in jim pokazati svoje delovanje. Kot to pojasni Alfirević:

Izjava.

Del konference je tudi umetniški program. Tako je bil včeraj v Kinu Šiška na ogled performans Anne Biczók (Ane Bicok) Precedenti za potencialno prihodnost. Danes si boste lahko ob 20. uri v projektnem prostoru DUM, društva umetnikov, ogledali predstavo Mateje Bučar Dvoriščno okno. Ob 21. uri pa bo v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana sledila predstava Maje Délak Samo za danes. Jutri bo v Kinu Šiška na ogled plesna predstava Tam zunaj in tu notri Anne Kreitmayer in Sonje Prégrad, v sredo pa participatorni performans Davida Somlója Mandala. Nabor avtorjev nam je tako pojasnila Dragana Alfírević:

Izjava.

V Cankarjevem domu bo zvečer ob 19.30 na ogled predstava belgijske sodobnoplesne skupine Rósas: A Love Supreme. Koreografa Anne Teresa De Keersmaeker in Salva Sanchis sta plesni kvartet zasnovala na istoimenskem jazz albumu Johna Coltrana. Plesnega teoretika in zgodovinarja Roka Vevarja smo prosili, da nam pojasni pomen skupine Rosas:

Izjava.

Kot nam je povedal Vevar, je za Anno Tereso De Keersmaeker ključna zelo močna navezava na glasbeno strukturo, na katero je vezana koreografija, pa naj gre za glasbo minimalizma ali - kot v tem primeru - jazza. Vevarja smo vprašali, kaj lahko pričakujejo gledalci:

Izjava.

Bolj kot koreografinja pa je po Vevarju Keersmaeker vplivala na sodobnoplesno sceno s svojo bruseljsko plesno šolo P.A.R.T.S., na kateri so se šolale že generacije pomembnih koreografov. Od prve predstave Rosas Dans Rosas, v kateri je bilo še opaziti sledove ekspresivnega tanzteatra, pa do danes se je koreografinja premaknila k bolj formalističnim pristopom, kar prizna tudi Vevar:

Izjava.

[fotografija: David Somló Mandala]

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.