Spletna kloaka

Oddaja
12. 9. 2018 - 15.15

Prejšnji teden in danes ponoči smo v etru Radia Študent poročali o predlogu evropske direktive, ki predvideva reformo avtorskega in založniškega prava na digitalnem notranjem trgu.

Celoten posnetek okrogle mize o novi direktivi urejanja avtorskega prava v EU na spletu.
 / 12. 9. 2018
Združeni slovenski ustvarjalci, katerih predstavniki so prejšnji teden protestno zapustili okroglo mizo na Pravni fakulteti zaradi uvodnega nagovora prof. Klemna Podobnika, ki mu očitajo nestrokovnost oziroma neuravnoteženost, so v okviru zavoda Kreativna baza strnili svoj zagovor reforme v dopisu za evropske poslance, ki bodo danes glasovali o predlogu direktive.*

V dopisu je Združenje ustvarjalcev predstavilo pravo intelektualne lastnine predvsem kot univerzalno vrednoto, tesno povezano z razsvetljenskimi etičnimi imperativi. O univerzalnem v avtorskih pravicah smo se pogovarjali z Luko Novakom iz Slovenske avtorske in založniške organizacije SAZOR, ene izmed podpisnic omenjenega dopisa.

Izjava.

Kljub sklicevanju na Kanta naj bi se avtorsko pravo kot samostojna veja pozitivnega prava razvilo šele v 19. stoletju, kar je izpostavil tudi Klemen Podobnik v svojem domnevno spornem nagovoru.

Izjava.

Prav pri vprašanju monopolov pa se univerzalne vrednote lahko prevesijo v partikularne materialne interese. Direktorica Kreativne baze je denimo Maja Čander, svetovalec pri istem zavodu pa Mitja Čander, sicer direktor založbe Beletrina in član Društva slovenskih pisateljev.

3bunina izjava o dokumentarnem filmu Tribuna
 / 25. 5. 2018
Člana nadzornega odbora SAZOR-ja sta denimo Aleš Šteger, programski direktor pri Beletrini, in Drago Bajt, prav tako član Društva slovenskih pisateljev. Novaka smo zato vprašali, ali njihovemu dopisu poleg zasledovanja univerzalnih etičnih načel botrujejo tudi bolj konkretni ekonomski interesi po ohranitvi obstoječih založniških monopolov, v prid katerih je denimo 12. člen predlagane direktive, ki uvaja pravico založnikov do finančnega nadomestila za posredovanje in uporabo njihovih vsebin.

Izjava.

V svojem dopisu so Združeni avtorji poudarili, da bo direktiva pomenila korak v pravo smer k omejevanju “robotov, s katerimi giganti krojijo usodo naše demokracije”. Nekateri udeleženci razprave o predlogu direktive so njenemu 13. členu očitali prav uvedbo filtrov, ki bi poostrili nadzor nad internetno dejavnostjo uporabnikov informacijskih storitev. Novak to kritiko označi za zavajanje in predstavi nasprotno mnenje Združenja avtorjev:

Izjava.

Novak ureditev avtorskega prava v tem oziru povezuje tudi s protiteroristično zakonodajo. Pri tem ni povsem jasno, kako bi avtorsko pravo pomagalo pri zajezitvi skrajno desnih vsebin, saj je denimo članek iz Breitbart News deležen enakega varstva kot druge novinarske vsebine.

Izjava.

Tesno povezano s spletno pornografijo se bo danes v okviru društva Aksioma otvorila razstava Sare Bezovšek, ki naslavlja pomanjkljivo nadzorovane spletne platforme. Avtorica se v svojem projektu osredotoča predvsem na prikaz spletnega vzdušja slik, videoposnetkov, memov in gifov, skozi katere mladi izkušajo svojo seksualnost - od deljenja svojih golih fotografij do snemanja spolnih odnosov.

Od spletnega preskočimo k telesnemu ekstremizmu. Danes se bo ob šesti uri zvečer v Plečnikovem letnem gledališču začel Spider festival “radikalnih teles”. Ob plesnih performansih, s katerimi bo mednarodni sestav ustvarjalcev prevpraševal odnos med glasbo, gibom in besedo, bodo vpogled v utelešanje jezika do nedelje dopolnjevale tudi debate in koncerti.

 

*Predlog je bil po glasovanju tudi sprejet. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Končno spet žurnalistične in ne publicistične kulturne novice!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness