Spletni »Jam session« in literarna večera

Kulturna ali glasbena novica
14. 6. 2012 - 14.00

Z vzponom interneta v devetdesetih letih prejšnjega stoletja se je pojavila tudi nova umetniška zvrst – »spletna umetnost«, imenovana »net.art«. Že sam naziv pove, da je spletna umetnost neločljivo povezana s spletom, vendar splet zanjo ni zgolj sredstvo distribucije umetnosti, temveč predvsem izrazno sredstvo, medij, znotraj katerega je mogoče ustvarjati izvirno umetnost, med drugim tudi subverzivno in družbeno kritično.

Spletna umetnost v naših krajih ni ostala neopažena, še več, med njene pionirje sodita Vuk Ćosić in Igor Štromajer, oba mednarodno priznana umetnika, o čemer pričajo številne razstave v uglednih galerijah, pri katerih sta sodelovala. Ćosić je pripadnik »herojske« prve generacije spletnih umetnikov z začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja, ki so to umetnost šele uveljavili in se združili v gibanje »net.art«, katerega vodilo je bil upor zoper umetnostne institucije. Njegovo delo ima močan političen naboj. Tudi Štromajer se je začel s spletno umetnostjo ukvarjati v devetdesetih, vendar se sedaj predstavlja kot »intimni mobilni komunikator« in »virtualni performer«. Meni, da spletna umetnost ni več možna, razložil nam je zakaj:

*Izjava se nahaja v posnetku*

Ćosić in Štromajer sta tokrat združila moči pri projektu Telekomunikacija, ki bo potekal to nedeljo na Kongresnem trgu. Štromajer nam je na kratko predstavil projekt:

*Izjava se nahaja v posnetku*

Komur pa so bližje klasične oblike umetnosti, lahko v Ljubljani obišče zanimiva literarna večera. V okviru literarno-glasbenega festivala Živa književnost se bo danes ob osmih pred Galerijo Škuc predstavila slovaško-slovenska pesnica, pisateljica, znanstvenica in kritičarka Stanislava Chrobáková Repar, avtorica več nagrajenih pesniških zbirk. Kakor se za ta festival spodobi, jo bosta z glasbo spremljala Primož Simončič in Uroš Srpčič. V Cankarjevem domu pa bo potekal literarni večer Korejski pisateljici v Sloveniji. Gostovali bosta korejska pesnica Hee-Duk Ra in pisateljica Hye-Young Pyun. Pogovor bo vodil Matej Bogataj, izseke iz njunih del bo interpretirala Nataša Barbara Gračner.

Kulturne novice je pripravil Urh Vele.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness