SUMA, MALI PLESNI SIMPOZIJ IN DRUGAČNI SVETOVI

Kulturna ali glasbena novica
7. 11. 2016 - 15.10

Poskrbimo, da ne bo ta deževen dan hkrati tudi tih! Odjebi evrovizijski Cole Morreti [cole moreti]! Na Meti - natančneje v Klubu Gromka – bodo namreč drevi s svojim stoner-doom-noise-rockom rohneli švedski težkokategorniki SUMA, ki so pred kratkim izdali svoj novi album s foucaultovskim [fukojevskim] naslovom The Order Of Things. Slednji je bojda kot »klovn na pogrebu« in tako povsem v stilu glasbe prejšnjih treh albumov: »polne gneva ter obupa, zavite v tančico hipnotične masivnosti in hrapavega glasu, ki zveni kot zasanjano hreščanje iz psihedeličnega tripa skozi pekel«. SUMA je, kot med drugim pravi promocijsko gradivo Gromkega, »zvočna ekvivalenca apokalipse v najbolj zanemarjenem hlevu, ki zveni tako zlobno, da se še Satan skrije pod posteljo, stiskajoč svojo plišasto igračko vprašljivih oblik«. Poigrajmo se z naslovoma prejšnih dveh plat banda; Naj gorijo cerkve ter postanejo Pepel! Divje, umazano in zelo, zelo, zelo nesramno do vaših kladivc, nakovalc in stremenc – danes ob 21h, skupaj z lendavsko post-metal/sludge predskupino Inhibis. Poslušajmo odlomek iz kompozicije z naslovom Bait for Maggots oziroma Vaba za črve:

Glasba

Od velikega hrupa pa k Malemu plesnemu simpoziju, ki bo danes predstavil vrhunska umetnika sodobnega plesa Matejo Bučar in Vadima Fiškina. Mateja Bučar nas redno preseneča s samosvojimi, konceptualno in vizualno izčiščenimi uprostorjenji plešočih teles. Telesa v njenih koreografijah niso samozadostna v avtonomnem plesnem izrazu, ampak so v dejavnem razmerju s scenografskimi objekti, bodisi fizičnimi bodisi projiciranimi. Ob tem pa tehnologija in scenografija nista nikoli sami sebi namen, ampak sta tesno prepleteni s premišljeno koreografijo, ki ji uspe telo shematizirati tako, da skozi golo formo spregovori kar najbolj obče. Vadim Fiškin pa se na presečišču med znanostjo in umetnostjo posveča vprašanjem, tesno povezanim z znanstvenim dojemanjem sveta, ki temeljno določa stanje in ravnanje aktualne civilizacije. Raziskuje odnos med znanostjo, osebno izkušnjo, željo in imaginacijo, med metafiziko in pragmatizmom, med umetnim in resničnim. Njegov posebni smisel za humor zaznamujejo številne instalacije, skulpture, fotografije in risbe na temo geografije, časa, svetlobe, aeronavtike ter meteorologije. O delu Mateje Bučar in Vadima Fiškina, ki delujeta tudi kot tandem, bo danes ob 18. uri v Klubu Lili Novy Renata Salecl spregovorila s Pio Brezavšček in Rokom Vevarjem, strokovnjakoma za sodobne scenske umetnosti. Več o delu tandema in tudi mogoči navezavi na filozofijo Gillesa Deleuza pa Pia Brezavšček:

Izjava

Če vas ne zanimajo ne švedski noisovci ne sodobne scenske umetnosti, ampak povsem Drugačni svetovi, pa se lahko danes ob 19h udeležite otvoritve istoimenske fotografske razstave, razdeljene na dve prizorišči: Kino Šiška in Galerija Photon. Skupinska razstava Drugačni svetovi predstavlja devet uveljavljajočih se fotografov mlajše generacije z območja zahodnega Balkana, ki so bili izbrani na Photonovem natečaju, katerega vodilo je bila ideja o drugačnosti, raznolikosti in kritični misli.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.