Umetnost besednega boja

Kulturna ali glasbena novica
6. 11. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v petkovih Kulturnih novicah. Danes bomo vstopili v boksarski obroč debate o javnih medijih, okusili meso parlamentarnih debat o kulturi in zvestemu poslušalcu Kulturnih novic enkrat za vselej dokazali pestrost in barvitost razprav enega in edinega hrama slovenske demokracije.

Razprava o javnih medijih se je začela precej predvidljivo in brez nepričakovanih udarcev pod pasom. Poslanci stranke SDS so s prvo potezo naciljali ekonomsko neučinkovitost Radiotelevizije Slovenija in se otepali očitkov nedemokratičnosti. Končno je vse očitke o uničenju RTV-ja s strani Slovenske demokratske stranke s trdimi dejstvi in neprekosljivo analitičnim umom odbila Alenka Jeraj.

Izjava

Zatem je nemudoma prešla v protinapad in kritike poučila, da trenutna vlada ni diktatorska, saj kritikov ne zapira na Goli otok niti jih ne pretepa na kakšni bližnji policijski postaji. 

Izjava

Kljub solidnemu nastopu smo nekoliko razočarani ‒  z desne ni priletel noben nov udarec, večinoma so se zanašali na preverjeno in prežvečeno taktiko mikroekonomskega argumenta. A tudi levica se je branila s staro taktiko: očitanjem novinarske pristranskosti strankarskemu trobilu Novi24 v primerjavi z vrlim in nepristranskim RTV-jem. S tem so uspešno preložili odgovornost na desno stran ‒ dober del razprave se tako ni več dotikal RTV, temveč Nove24. Mnenja analitikov glede uspešnosti te strategije pa so deljena.

Izjava

Na tej točki so se poslanci že dodobra ogreli, Violeta Tomič je v užitek gledalcev izvedla nekajminutno virtuozno branje sočnih naslovov in citatov Nove24.

Izjava

Kljub odličnemu nastopu Tomič smo resnično nepričakovane obrate in akrobacije dočakali šele, ko je v žlahtnem štajerskem narečju svojo pridigo pričel član SDS Bojan Podkrajšek. Po Podkrajškovih besedah je namreč nedopustno, da bi RTV povzročal gospodarsko škodo v Ameriki. 

Izjava

Kazalo je že, da je Podkrajšek v debati postavil tako visoke standarde, da je tekma za centraško levico izgubljena, a je v pravem trenutku v primorsko revolucionarnem duhu vskočil Marko Bandelli in obsodil marsikatero desničarsko nešportno igro. 

Izjava

A žal je Bandelli z istim zamahom v skorajda heglovsko reformističnem duhu zadal udarec tudi domači ekipi in obsodil vsak komunizem, socializem in fašizem. Ključna naloga odbora za kulturo je namreč reformizem!

Izjava

Kakšen je torej rezultat tokratne tekme odbora za kulturo? Na besedni ravni je bil izid dolgo neodločen, morda se je tehtnica pred Bandellijevim jezikovnim viharjem nagibala celo na desno. A vendar je opozicija z levjim deležem SAB-a tokrat odnesla prvo kolajno, ki pa žal ostaja centristična. Kakor koli že, realnost ostaja nespremenjena, aparat Nove24 pa nadaljuje s polno silo. Če že kaj, smo se vsaj nekaj naučili o ameriških volitvah.

Izjava

Vse tiste, ki vas je povzetek dogajanja prve ure in pol na 27. nujni seji odbora za kulturo prepričal, pa vabimo k ogledu posnetka naslednjih pet ur in pol debate, ki se je dotikala deložacije na Metelkovi 6. Vlada je v tem delu nedvomno blestela z obljubo ministra Simonitija, da bo nevladnikom zagotovil nadomestne prostore. Po petkovem bojkotu seje se bo minister s to potezo v zgodovino letošnje sezone nedvomno vpisal kot najbolj nepredvidljiv igralec.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness