Utopija ali distopija 2020

Kulturna ali glasbena novica
24. 1. 2020 - 14.31

Današnje Kulturne novice začenjamo z odprtjem razstave Afrika treh muzejev, ki je posvečena 200. obletnici rojstva Ignacija Knobleharja, slovenskega misijonarja, ki se v zadnjem času vse bolj uveljavlja kot pionir raziskovanja Belega Nila. Na skupni razstavi Muzeja Velenje, Koroškega pokrajinskega muzeja in Slovenskega etnografskega muzeja si bodo lahko v prostorih zadnjega obiskovalci danes ob 12-ih ogledali zbirko, ki šteje več kot 50 predmetov. Materialna dediščina afriških ljudstev nam daje vpogled v življenje na afriški celini v 19. in 20. stoletju. Organizatorji razstave upajo, da bodo s tem obiskovalcem približali nam oddaljeni del sveta, ki ga imamo za zibelko človeštva. Zbirka bo v Slovenskem etnografskem muzeju na ogled vse do 9. februarja.

Iz Afrike se selimo v svet filmske produkcije. Slovenija je bila leta 1992 sprejeta v Svet za kulturno sodelovanje Sveta Evrope. Posledično nam je bilo omogočeno raznovrstno sodelovanje na različnih področjih kulture. Mednje spada tudi Evropska konvencija o filmski produkciji, ki je začela veljati 1. aprila 1994. Najnovejša verzija konvencije, ki jo je danes ratificirala tudi Slovenija, s sabo prinaša veliko sprememb. Po novem lahko v koprodukcijah sodelujejo tudi države, ki niso članice Sveta Evrope. Cilj omenjene spremembe je predvsem večanje obsega filmskega sodelovanja med državami različnih kinematografskih kapacitet. S tem se Sloveniji odpirajo vrata v širšo mednarodno filmsko produkcijo. Več o posledicah sprejete konvencije vodja mednarodnih odnosov na Slovenskem filmskem centru Jelka Stergel.

izjava

V soboto, 25. januarja, ob 20-ih zvečer se bo v Cankarjevem domu odvila težko pričakovana premiera predstave 2020 v režiji Ivice Buljana. Predstava, ki je nastala v koprodukciji Cankarjevega doma in MGL-ja, se konceptualno opira na motive iz besedil Yuvala Noaha Harrarija [juvala noa hararija]. Igralec Marko Mandić razlaga, kako kopice materiala iz Harrarijevih knjig niso dramatizirali ali interpretirali, ampak so iz njih ustvarili nekaj svojskega.

izjava

O izzivih izvedbe spet Marko Mandić.

izjava

Zaključujemo s sodobnim plesom. Ob 20. uri bo v Španskih borcih na ogled plesna predstava Bili smo ... bomo. Ustvarjalca Katja Kolarič in Andrej Supančič sta za poglavitni koncept predstave uporabila Fibonaccijevo [fibonačijevo] zaporedje. O njegovi uporabi tako v plesni kot zvočni podobi Katja Kolarič. 

izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness