Utopija ali distopija 2020

Utopija ali distopija 2020

Kulturna ali glasbena novica
24. 1. 2020 - 14.31

Današnje Kulturne novice začenjamo z odprtjem razstave Afrika treh muzejev, ki je posvečena 200. obletnici rojstva Ignacija Knobleharja, slovenskega misijonarja, ki se v zadnjem času vse bolj uveljavlja kot pionir raziskovanja Belega Nila. Na skupni razstavi Muzeja Velenje, Koroškega pokrajinskega muzeja in Slovenskega etnografskega muzeja si bodo lahko v prostorih zadnjega obiskovalci danes ob 12-ih ogledali zbirko, ki šteje več kot 50 predmetov. Materialna dediščina afriških ljudstev nam daje vpogled v življenje na afriški celini v 19. in 20. stoletju. Organizatorji razstave upajo, da bodo s tem obiskovalcem približali nam oddaljeni del sveta, ki ga imamo za zibelko človeštva. Zbirka bo v Slovenskem etnografskem muzeju na ogled vse do 9. februarja.

Iz Afrike se selimo v svet filmske produkcije. Slovenija je bila leta 1992 sprejeta v Svet za kulturno sodelovanje Sveta Evrope. Posledično nam je bilo omogočeno raznovrstno sodelovanje na različnih področjih kulture. Mednje spada tudi Evropska konvencija o filmski produkciji, ki je začela veljati 1. aprila 1994. Najnovejša verzija konvencije, ki jo je danes ratificirala tudi Slovenija, s sabo prinaša veliko sprememb. Po novem lahko v koprodukcijah sodelujejo tudi države, ki niso članice Sveta Evrope. Cilj omenjene spremembe je predvsem večanje obsega filmskega sodelovanja med državami različnih kinematografskih kapacitet. S tem se Sloveniji odpirajo vrata v širšo mednarodno filmsko produkcijo. Več o posledicah sprejete konvencije vodja mednarodnih odnosov na Slovenskem filmskem centru Jelka Stergel.

izjava

V soboto, 25. januarja, ob 20-ih zvečer se bo v Cankarjevem domu odvila težko pričakovana premiera predstave 2020 v režiji Ivice Buljana. Predstava, ki je nastala v koprodukciji Cankarjevega doma in MGL-ja, se konceptualno opira na motive iz besedil Yuvala Noaha Harrarija [juvala noa hararija]. Igralec Marko Mandić razlaga, kako kopice materiala iz Harrarijevih knjig niso dramatizirali ali interpretirali, ampak so iz njih ustvarili nekaj svojskega.

izjava

O izzivih izvedbe spet Marko Mandić.

izjava

Zaključujemo s sodobnim plesom. Ob 20. uri bo v Španskih borcih na ogled plesna predstava Bili smo ... bomo. Ustvarjalca Katja Kolarič in Andrej Supančič sta za poglavitni koncept predstave uporabila Fibonaccijevo [fibonačijevo] zaporedje. O njegovi uporabi tako v plesni kot zvočni podobi Katja Kolarič. 

izjava

 

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness