Vaška babi Super Hilda v primežu evropskega plenarnega zasedanja

Kulturna ali glasbena novica
26. 3. 2019 - 15.10

Evropski poslanci so danes na glasovanju na plenarnem zasedanju v Strasbourgu s 348 glasovi za in 274 proti podprli direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Direktiva s spornima 11. in 13. členom, o čemer smo že poročali, je tako tudi uradno potrjena. Spomnimo, 11. člen daje spletnim medijskim platformam pravico do zaračunavanja vsake rabe njihovih vsebin, 13. pa jim nalaga obvezno preverbo avtorstva. Za komentar o sprejetju direktive smo povprašali Anžeta Jesenika, predstavnika za medije Piratske stranke Slovenije.

izjava

Drevi bodo v Galeriji Kresija gostili fotografinjo mlajše generacije Urško Premik, ki se bo predstavila s Super Hildo. Gre za v veliki meri vnaprej zrežirane portrete njene babice Hilde, ki jih je fotografinja ovila v zanimiv umetniški portret osebne note. Osebna perspektiva se tukaj izrazi v hudomušnih in sarkastičnih portretih, ki v sebi nosijo sporočilnost o stereotipnem pogledu na staranje, s podtonom feminizma. Kaj ji predstavlja fotografski portret kot umetniška zvrst in kaj išče skozi objektiv, pojasni avtorica sama.

izjava

Portretiranje babice Hilde je projekt v nastajanju, saj Urška babico portretira že nekaj let. Postavlja jo v različne inscenirane kolaže, kjer namenoma izzove različne babičine odzive in skozi objektiv lovi njeno sporočilnost in osebnost. Kako to doseže, znova Premik.

izjava

Pri izražanju skozi objektiv avtor sam določa, kaj bo sporočilnost oziroma kaj želi izpostaviti. Kdo pravzaprav je Hilda in zakaj je postala Super Hilda, znova Premik.

izjava

Galerija Kresija, ki predstavlja enega najbolj reprezentativnih razstavnih prostorov, se s svojo pozicijo vedno bolj odpira možnosti uveljavljanja mladih avtorjev. Kaj to konkretno pomeni za mlade ustvarjalce in kako je glede sofinanciranja, pojasni Premik.

izjava

Super Hilda je bila predstavljena tudi na italijanski spletni platformi revije Vogue, kamor je Premik sama poslala svoje fotografije. Za konec smo jo vprašali še, kam bo svoj objektiv usmerjala v prihodnje.

izjava

Skozi kulturni objektiv je pogledala vajenka Petra.

 

Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness