Veliki Ć

Kulturna ali glasbena novica

Drage poslušalke, če se boste konec leta kaj mudile na koncu Petkovškovega nabrežja, tam ne boste več našle ne starih lip ne tovarne Rog. Vas bo pa zaslepil veličasten blišč Centra Rog, novega ustvarjalnega središča Ljubljane! In pred njim boste pred kuliso hipsterskih kafičev uzrle nenavadno skulpturo – v zemljo pogreznjeni mehki č. Da, tako je: stojite v Parku izbrisanih in pred vami se bohoti Spomenik izbrisanim. Pozdravljene v Kulturnih novicah!

Spomenik izbrisanim bo nastal po idejni zasnovi Vuka Ćosića, Aleksandra Vujovića in Irene Woelle. Na javnem natečaju, ki sta ga v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana razpisala Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov in Amnesty International Slovenija, je njihov pokopani ć prejel prvo nagrado. Kriterije natečajne komisije, katere članica je bila, opiše direktorica novega Centra Rog Renata Zamida.

Izjava

Zmagovalci natečaja so zanj izvedeli šele dan pred oddajnim rokom. Posedali so na kavi v Pritličju in ideja je, kot nam pove Vuk Ćosić, kar padla z neba.

Izjava

In zakaj ravno mehki č?

Izjava

Na kaj pa naj spomenik opomni naključnega mimoidočega?

Izjava

Mnenje o sporočilnosti spomenika je po svoji navadi na družabnih omrežjih izrazil tudi umetnostni zgodovinar in pesnik Miklavž Komelj, ki, bi lahko rekli, razmišlja malenkost drugače.

Izjava

Nasploh eden glavnih očitkov ob postavitvi tega spomenika pa zadene ob deložacijo Avtonomne tovarne Rog, kjer so dolga leta delovali tudi izbrisani. Mestna občina Ljubljana, ki briše, postavlja spomenik izbrisanim. Marsikdo je ob tem začutil neko ironijo, če ne kar cinizem oblasti. Kot da bi občina spomenik postavljala sama sebi …

Izjava

Aigul Hakimova, aktivistka, ki je delovala tudi v Socialnem centru Rog, nasprotuje takšnemu posploševanju in enačenju izbrisa z deložacijo tovarne Rog. Opomni, da v teh polemikah vse preveč zlahka pozabimo na izbrisane same.

Izjava

To polemiko, predvsem primerjavo večjega zločina z manjšim, pa v celoti zavrne Renata Zamida. Podobnega mnenja je tudi Vuk Ćosić.

Izjava

Izjava

A vrnimo se k spomeniku. Ta bo konec leta stal sredi Parka izbrisanih pred novim Centrom Rog. Aigul Hakimova v veliki črki ć, katere zgornji del bo štrlel iz zemlje, vidi opomin na množico težav, ki tarejo manjšine, živeče v tej državi.

Izjava

 

Kulturne novice sta pripravila vajenec Jakob in navajenka Neža.

foto: Center Rog

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Manjka rondo okoli ćja 😗👌

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.