Vizije študentarije

Oddaja
18. 11. 2020 - 15.10

Včeraj se je v Galeriji Kresija odprla razstava z naslovom Vizije so 15: Univerza in mesto, ki jo lahko opazujete skozi izložbo, na voljo pa je tudi na spletu. Nastala je pod okriljem Društva arhitektov Ljubljana in v sodelovanju s Fakulteto za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Študentke in študenti arhitekture so se v treh seminarjih, katerih zaključni projekti so sedaj razstavljeni, ukvarjali s problematiko prostorskega razvoja Univerze v Ljubljani. Že med 26. oktobrom in 6. novembrom pa je na Kongresnem trgu stala “predrazstava”, ki je zarisovala problematiko, podrobneje predstavljeno na trenutni razstavi v Kresiji. O razstavah Društva in letošnji temi več pove Nejc Černigoj, eden izmed kuratorjev.

Izjava

Avtorji in avtorice razstave v premislek ponujajo vpliv študentske populacije na življenje v Ljubljani in s tem na fizično podobo prestolnice. Fakultete, študentski domovi, inštituti in knjižnice na svojih lokacijah ustvarjajo živahna okolja, na katerih se - v normalnih razmerah - združujejo in zadržujejo mladi posamezniki in posameznice. Izbira lokacije za tovrstne institucije tako ni zanemarljiva, saj vpliva tako na izkušnjo in kvaliteto študija kot tudi kasnejšega udejstvovanja v s fakultetami povezanih dogajanjih. 

Kot je zapisano na spletni strani dogodka, se Univerza v Ljubljani že od ustanovitve sooča z dilemo: ali želimo “univerzo v mestu” ali “univerzitetni kampus”. V prvem primeru prostorski razvoj Univerze predvideva razpršitev fakultet po širšem mestnem središču, medtem ko druga rešitev univerzitetno območje koncentrira na obrobju središča mesta. Oba modela neposredno vplivata tudi na druge dimenzije razvoja mesta ter prinašata svoje prednosti in slabosti. 

Izvorno se je univerzitetno območje delilo na humanistično-tehnični del v osrednjem in južnem delu mesta in na medicinski del, ki je bil iz logističnih razlogov umeščen v bližino Univerzitetnega kliničnega centra. Danes sta temu pridružena še družboslovno središče za Bežigradom in biotehniško območje na Brdu ob ljubljanskem živalskem vrtu. Ker pa se v zadnjem času mnoge fakultete zaradi dotrajanosti stavb ali prostorske stiske selijo, se s tem zaradi težnje po hitrih, cenovno ugodnih in enostavnih rešitvah izgublja programska jasnost izvornega koncepta.

Tovrstni procesi zanemarjajo primerno zasnovo strukture novih prostorov in dostopnost prometnih povezav, pa tudi bližino študentskih domov ter druge za kvaliteto bivanja, študija in študentskega življenja pomembne infrastrukture. 

V Kresiji oziroma natančneje skozi njena okna si lahko ogledamo rešitve treh študentskih seminarjev. Študenti pod mentorstvom profesorja dr. Aleša Vodopivca so v svojih nalogah problematizirali ločevanje univerze in s tem študentske populacije od mestnega življenja. Oblikovali so vsak svojo vizijo “idealne univerze”, iz tega izhajajoči projekti pa univerzo in njene članice postavljajo za načelo mestne ureditve. Tretji seminar pod vodstvom izredne profesorice mag. Anje Planišček se je loteval verjetno najbolj nujne in pereče problematike - študentskega bivanja. Študenti so analizirali stanje na terenu, izvedli spletno anketo in intervjuje o kakovosti bivanja, nato pa izdelali serijo projektov, s katerimi so prikazali možnosti za inovativno gradnjo. 

V seminarju profesorja Jurija Sadarja so študenti na podlagi analiz ključnih elementov obstoječih fakultetnih stavb izdelali načrte za nove ali prenovljene prostore, pri tem pa razmišljali o družbenih trendih in spremembah, kot so delo in izobraževanje od doma, nove tehnologije ter hibridizacija šolanja. Več pojasni Ana Kreč, asistentka pri seminarju profesorja Sadarja in prav tako kuratorka razstave. 

Izjava

Za konec pa še vabilo za vse starejše od 18 let. Umetniški kolektiv Fotogank v sodelovanju s podjetjem Snail Custom Rolling Papers razpisuje fotografski natečaj pod sloganom “DEJ SKAD’ TO!” in s temo Spoznavanje narave in družbe. Do 23. novembra lahko oddate fotografijo, ki bo morda ena izmed štirih, natisnjenih na velike rizle. Zmagovalec ali zmagovalka pa prejme še denarno nagrado v višini 500 evrov. Prijavni obrazec --> https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScS2U8DBo0KnTGqazc62-B31i9mTLGE...

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness