Vračamo se nazaj v jame

Kulturna ali glasbena novica
3. 9. 2012 - 14.10

Jutri se v več krajih po Sloveniji in Italiji začenjajo predvečeri Festivala Vilenica 2012. V Trstu, Kopru, Celju, Sežani, Repnu, Šempetru pri Novi Gorici in Ljubljani bomo priča več literarnim dogodkom. V Klubu Cankarjevega doma bo jutri potekal pogovor med letošnjim nagrajencem Davidom Albaharijem in Borisom A. Novakom. Pogovor bo povezoval Aleš Debeljak, nekaj več o jutrišnjem dogodku pa nam je povedal programski vodja Festivala Vilenica 2012, Gašper Troha.

Izjava je v posnetku oddaje.

Povprašali smo ga tudi o najbolj izstopajočem dogodku letošnjega festivala.

Izjava je v posnetku oddaje.

 

***

V Montrealu se bo danes sklenil 36. filmski festival, na katerem v mednarodnem programu sodeluje tudi Marko Naberšnik s svojim filmom Šanghaj. Gre za zgodbo o štirih generacijah romske družine v času padca Jugoslavije, ki jo pripoveduje romski kralj. Drugi Naberšnikov celovečerec se poteguje za osem nagrad, ki jih bo podelila mednarodna žirija, ki ji predseduje igralka Greta Scacchi. Poteguje se tudi za nagrado občinstva. Montrealski festival, ki sodi v A kategorijo, je 23. avgusta odprl kitajski film Krokodil za milijon dolarjev režiserja in scenarista Lisheng Lina.

 

***

V Kölnu so pripravili rekonstrukcijo razstave iz leta 1912, ki jo je že leta 1910 združenje Sonderbund pripravilo najprej v Düsseldorfu. Gre za predstavitev evropske moderne pred 1. svetovno vojno, ki vsebuje 120 od prvotnih 650 umetniških del. Med njimi bodo prikazana dela Vincenta van Gogha, Paula Cézannea, Paula Gaughina, Pabla Picassa in Edvarda Muncha. Razstava bo na ogled do konca leta v muzeju Wallraf-Richartz.

 

***

Vrnimo se za konec še v slovenske vode. V Slovenski kinoteki še vedno traja retrospektiva v spomin nedavno pokojnemu Bojanu Adamiču. Danes si boste lahko ogledali kratke filme Mladina gradi, Kraparski kovači, Requiem, Kup sena, Malo potepanje in celovečerec Jara gospoda. Medtem pri LUD literaturi pripravljajo že jubilejno deseto delavnico kreativnega pisanja. Gre za prostovoljne in brezplačne delavnice, ki bodo trajale od oktobra dalje. Srečali se boste lahko s pesniško delavnico Uroša Zupana, delavnico kratkih zgodb Andreja Blatnika, delavnico kritike Urbana Vovka in delavnico kritike mladinske književnosti Gaje Kos, na katere se lahko prijavite preko elektronske pošte.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.