Začasna zgodovina

Kulturna ali glasbena novica
17. 4. 2018 - 15.10

Če lahko hodiš, lahko plešeš, pravi afriški pregovor in premikanje gibalnega aparata je eno izmed osnovnih človeških izraznih sredstev. Uprizoritvene umetnosti, ki so v Sloveniji kadrovsko, finančno in institucionalno podhranjene, so se za svoj obstoj in razvoj vse prevečkrat primorane zanašati na dobro voljo in čas posameznikov. Vendar pa si tudi oni od časa do časa izborijo majhno zmago.

Slovenija je bogatejša za Začasni slovenski plesni arhiv, ki bo dobil svoje prostore v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi. Arhiv je plod ljubiteljskega dela, ki ga v svojem prostem času opravlja Rok Vevar, teoretik sodobnih uprizoritvenih praks, dramaturg in publicist. Vprašali smo ga, kaj pravzaprav je Začasni slovenski plesni arhiv.

Izjava

Arhiv deluje na podlagi Rokove osebne iniciative in aktivizma. Ustanovil ga je ob selitvi v svoje prvo stanovanje pred desetimi leti. Kako pa je sploh prišel na idejo plesnega arhiva?

Izjava

V MSUM pa bo, medtem ko bo v njem prebival arhiv, potekal tudi živi arhiv v trajanju, kar pomeni, da bo postopek arhiviranja deloval transparentno in na očeh javnosti. Več nam je povedal Rok.

Izjava

Kaj pa takšen arhiv pomeni za slovensko plesno sceno?

Izjava

 

Kulturne novičke je pripravil Denis.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness