Zasuk v kulturi

Kulturna ali glasbena novica
6. 10. 2022 - 15.10

Pozdravljeni v današnjih Kulturnih novicah. Preteklo nedeljo se je v sokolskem domu na Taboru odvila ustanovna skupščina sindikata Zasuk. Novoustanovljeni sindikat združuje delavke in delavce kulturno-ustvarjalnega sektorja. Potrebo po delavskem organiziranju v kulturi obrazloži eden od ustanovnih članov, Miha Blažič.

Izjava

Ustanovna skupščina se je pričela v duhu solidarnosti, saj so svojo podporo novonastalemu sindikatu v nagovorih izrazili tudi predstavniki sindikatov IKEA, GLOSA, ROG in TUŠ.

Izsek

Ustanovno skupščino so nadaljevali ustanovne članice in člani s predstavitvijo Zasukovega manifesta in statuta. Ta predvideva členitev sindikata na več odborov: delavski, koordinatorski, ki izvaja odločitve skupščine in uresničuje cilje Zasuka, in lokalni, ki jih določi glavni organ, skupščina vseh članic in članov. Na ustanovni skupščini so izvolili tudi koordinatorski in delavski odbor in njunega splošnega koordinatorja Miho Blažiča. Koordinatoric je sicer pet, to so poleg splošne še tista za razvoj vsebin in strategij, koordinatorica za sindikalne akcije in boje, regijska koordinatorica in koordinatorica za komuniciranje.

Po potrditvi statuta je skupščina potrdila tudi program. V prvem letu delovanja si bo ZASUK prizadeval uresničiti predvsem dva cilja. Prvi je izgradnja močnega, množičnega in demokratičnega sindikata, ki bo prisoten po celi Sloveniji. Drugi pa je reševanje problema izkoriščevalskega odnosa javnih zavodov in zasebnih podjetij v kulturi do neplačanih in podplačanih zunanjih delavk in delavcev. Program podrobneje predstavi Blažič.

Izjava

Pristopili smo še do drugih ustanovnih članic sindikata in jih povprašali, zakaj so se odločili za sindikalno delo. Katja Praznik je doktorica sociologije, ki poučuje na State University of New York.

Izjava

Tina Podbevšek, ustanovna članica sindikata, sicer delavka v CEDRI oziroma Centru za družbeno raziskovanje, opiše svoja pričakovanja.

Izjava

Katere ključne probleme mora sindikat nasloviti, izpostavita še dve novi članici. Umetnica Vesna Bukovec poudarja problem nizkih honorarjev.

Izjava

Arhitektka Tina Ferfila meni, da je sindikat edina pot do boljših delovnih pogojev.

Izjava

 

Kulturne novice je pripravila Brina.

__

foto: Andrej Lamut in Tine Lisjak

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Super, se veselim razrednega boja in sindikalnih izletov :)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness