Zeleni gringoti v Mestu knjig

Kulturna ali glasbena novica
20. 12. 2016 - 15.10

Pozdravljeni v kulturnih novicah, ki jih tokrat ne začenjamo kje v Ljubljani med lučkami z neokusnim kuhanim vinom in še manj okusnimi slovenskimi turisti, ki jih pridejo gledat in zvrnejo zraven enega kuhančka ... Nizke strasti! Raje začenjamo malce bolj "hoch", v višavah kulture, ki se vzpenjajo v oddaljevanju od na napačen način razsvetljene Ljubljane in se najdejo na vrhu v Novi Gorici, na njenem Bevkovem trgu, kjer se razprostira ... knjižni sejem!

Knjižni sejem se začenja danes, no se je začel ob 12. uri in bo trajal do 23. decembra. Če se spomnite, je Društvo Humanistov Goriške, ki je eden izmed organizatorjev, organiziralo knjižni sejem že poleti. Kaj je tokratna specialnost, specialiteta in specifičnost, smo povprašali enega izmed organizatorjev Blaža Kosovela.

*Izjava

Kakšen mesec nazaj je potekal največji slovenski knjižni sejem, če se spomnite, zato smo Blaža Kosovela tudi povprašali, kako se sami glede na to pozicionirajo.

*Izjava

In kako naprej s knjižnim sejmom?

*Izjava

Spuščamo se nazaj v nižave Ljubljane, ampak z mislimi na “hoch Kultur”. V MGLCju, to je Mednarodni grafični in likovni center, ta pa je v Ljubljani seveda, no skratka tam bo danes ob otvoritev razstave gringo hoooum, khm khm, Green go home avtorjev Tomasa Vu-Daniela in Rirkrita Tiravanija. Prvi je v vietnamskem Saigonu rojeni ameriški umetnik, profesor in kurator, drugi pa v argentinskem Buenos Airesu rojeni Tajvanec, ki se ukvarja s profesiranjem in kuriranjem, seveda, umetnosti.

Do avtorjev se nam ni uspelo preklicati, bomo zato kaj o tem povedali kar sami: green go in gringo, to je fonetično izhodišče. Baje so nekoč v Latinski Amerike tamkajšnji domačini severnoameriške in ostale tujce skušali nagnati, rekoč: green go home - ameriški vojaki so namreč baje nosili zelene uniforme, če pa baje niso in so baje nosili modre, so pa baje prepevali pesem “Green grow the rushes” in smo spet pri zelenem; skratka, v vsakem primeru lahko latinsko-bistroumno izrečemo "ergo": stran s kolonizatorji. Vsebina je ostala ista, latinski in centralni Američani pa so to strnili v izraz “gringo”.

Avtorja razstave Green go home v tem vidita uporniško gesto, karkoli že pač zelena reprezentira, v vsakem primeru gre za vdor tujcev iz pomeni “kolonialistično držo do sosedov”, kot pravita, gringo pa upor proti zavojevalcem, oblastnikom itd. itd. To naj bi tudi videli na razstavi: grafike in besedila ali grafite, ki prekrivajo portrete, katerih liki naj bi bili revolucionarni. Če te vizualije povejo kaj novega o anti-kolonializmu, o boju proti represiji, oblasti in vseh ostali bed stvarmi, skratka če je ta stara, znucana in zbledela lajna z razstavo in njeno etimologije zelene kaj bolj barvita, presodite sami na tej razstavi.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness