Ženske kulturne

Kulturna ali glasbena novica

Drage poslušalke, srečen mednarodni dan žensk. Osmi marec obeležuje ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk ter njihove dosežke. Uradni pričetek praznika umeščamo v leto 1911; leto prej je zanj na Drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk pobudo dala nemška feministka ter socialistka Clara Zetkin. Sprva je potekal 19. marca, 8. pa se je v državah sovjetskega bloka slavil kot Dan delovnih žena v komunizmu. V obstoječem času, več kot stoletje kasneje, ga praznujemo v približno sto državah.

O zgodovini ter pomenu praznika smo za izjavo prosili dr. Evo Dolar Bahovec, filozofinjo, profesorico na Filozofski fakulteti ter feministko.

IZJAVA

O tem, ali v obstoječi poplavi praznikov mednarodni dan žensk še sledi svojemu izvornemu poslanstvu, prav tako Bahovec.

IZJAVA

Dr. Eva Bahovec pove še nekaj besed o feminizmu in njegovi prihodnosti.

IZJAVA

Ob 17.00 se bo na Kongresnem trgu pričel protest proti nasilju nad ženskami. Mednarodni dan žensk je osmišljala tudi Mojca Žerak iz Iskre, študentskega društva, ki projekt organizira.

IZJAVA

Žerak nam je povedala, kako bo protest potekal.

IZJAVA

Danes pa se v sklopu praznovanja 100. obletnice Univerze v Ljubljani odvija prvi uradni dogodek, katerega središčna tematika zadeva ženske v umetnosti in umetniškem izobraževanju. Interdisciplinarni poklon ženski ter njenemu ustvarjanju znotraj umetniškega prostora v sklopu obeleževanja stoletnice UL-ja je plod intenzivnega sodelovanja med številnimi institucijami. Akademija za glasbo, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Fakulteta za družbene vede, Filozofska fakulteta, Moderna galerija, Kulturno-umetniško društvo Mreža, Mesto žensk – Društvo za promocijo žensk v kulturi in RTV Slovenija so premislek o tematiki razcepili v dva ločena dogodka.

Prvi, okrogla miza z naslovom Feminizem, izobraževanje in umetniške akademije Univerze v Ljubljani, se je v Moderni galeriji pričel opoldne. Ob petnajstih v prostorih Akademije za gledališče, radio, film in televizijo sledijo koncert študentov Akademije za glasbo, projekcija videa Ivane Maričić Neslišna ter performans študentk Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Živela je ženska.

Kulturne novice je pripravila vajenka Tjaša.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness