Zgodb nam ne zmanjkuje

Kulturna ali glasbena novica
19. 4. 2021 - 15.10

ZGODB NAM NE ZMANJKUJE

Današnje Kulturne novice posvečamo sveže izdani zbirki pripovedi in pesmi z naslovom Tukaj smo. Knjiga je delo devetnajstih avtorjev, beguncev, ki pišejo o svojem življenju v Sloveniji. Ozadje sedemindvajsetih zbranih besedil je stalna izpostavljenost ksenofobiji in rasizmu, s katerima se begunci v takšni ali drugačni obliki soočajo na vsakem koraku. Sedaj o njiju pripovedujejo. Pri urejanju besedil in organizaciji je pomagala Ambasada Rog. Zana Fabjan Blažič aktivistka, etnologinja in kulturna antropologinja, ki je od leta 2015 aktivno vpeta v delo z begunci in begunkami, pojasni, da je knjiga predvsem delo beguncev samih, slovenski aktivisti so igrali obstransko vlogo.

Izjava

Besedila v knjigi so natisnjena v slovenskem, angleškem, arabskem in farsi jeziku. Fabjan Blažič pojasni odločitev.

Izjava

Naiem Ibrahim, avtor šestih besedil v knjigi, nam pove, o čem govorijo njegove zgodbe.

Izjava

S pisanjem o lastnih izkušnjah se avtorji borijo proti medijski reprezentaciji beguncev, ki prinaša predvsem predsodke. Naiema smo vprašali, kakšno bralstvo si želi.

Izjava

Zaradi stalnega občutka nezaželenosti in nerazumljenosti ustvarjalci niso pričakovali pozitivnega odziva in zanimanja za svoja besedila. Decembra 2019 je skupina beguncev, katere del je tudi Naiem, ustvarila Facebook stran Tukaj smo. Preko objav osebnih izkušenj so želeli doseči boljše razumevanje s svojim okoljem. Preden so začeli objavljati na Facebooku, so se spraševali:

Izjava

Naiem bo nadaljeval s pisanjem o svojih izkušnjah, zgodb ima na pretek.

Izjava

Tisk 300 izvodov je omogočila Guerilla Foundation. V Nemčiji osnovana fundacija od leta 2016 finančno podpira aktiviste in družbena gibanja po Evropi, ustanovil jo je farmacevtski filantrop Antonis Schwarz. Knjigo Tukaj smo lahko naročite z elektronskim sporočilom na ambasada.rog@gmail.com. Petnajst evrov, ki jih boste za nakup odšteli, pa bodo namenili prihodnjim izdajam.

 

Z Zano in Naiemom se je pogovarjala Andrea.

 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness