2. 10. 2024 – 13.15

Brati skupaj

Audio file
Vir: Library of Congress

Kaj storiti, ko faks – tudi če je danes šele vaš drugi dan – preprosto ni dovolj? Ko nas količina predpisane literature na izbranem študiju pač kvalitativno ali pa kvantitativno ne popraska na pravem mestu? Ali pa bi, čeprav ne študiramo, preprosto radi razumeli svet okoli sebe, pa nam trenutno znanje tega ne omogoča? Seveda vedno obstaja možnost, da se pridružimo bralnemu krožku. V tokratnem Kulturnem obzorniku bomo izpostavili pregled nekaterih bralnih krožkov – večinoma po Ljubljani.

Ne pa izključno. Začnimo s Socialistrskim bralnim krožkom, ki ga prirejajo v Kopru. Kaj in kako prebirajo, pojasni ena od njegovih članic.

Izjava

Tudi Socialistrski bralni krožek je vzniknil iz potrebe po razumevanju konkretne, živete situacije. Kaj so brali doslej in v čem prepoznavajo potencial za nadaljnjo širitev znanja?

Izjava

Za več informacij lahko obiščete Facebook stran Socialistrskega bralnega krožka. Zdaj pa se v našem pregledu dejavnih bralnih krožkov selimo v Ljubljano. Najprej velja izpostaviti Marksistični bralni krožek v PLAC-u, ki se sporadično odvija že skoraj dve leti. Kako je nastal in zrasel kot snežna kepa, pojasni Miloš, eden od organizatorjev.

Audio file
24. 1. 2024 – 13.15
O Marksističnem bralnem krožku PLAC-a

Izjava

Informacije o nadaljnjih srečanjih Marksističnega bralnega krožka so na voljo na Facebook strani Participativne ljubljanske avtonomne cone.

Zdaj pa v bolj tehnološke vode. Danes ob 18. uri bo potekalo prvo srečanje v okviru seminarja na temo kibernetike na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU. Predstavi ga pobudnik Aleš Mendiževec.

Izjava

Seminar Uvod v kibernetiko bo, če povzamemo, potekal vsako sredo ob 18. uri na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU. S tehnološkimi tematikami pa se ubadata tudi dva bralna krožka v organizaciji skupnosti za prosto gostovanje Kompot. Bralna krožka in njune posebnosti pojasni Jurij Podgoršek.

Izjava

Če vas torej zanima branje o programiranju ali družbeno-političnem kontekstu sodobne tehnologije, lahko več informacij o tem poiščete na spletni strani dogodki.kompot.si.

Omenimo še, da General Intelligence Agency of Ljubljana, krajše GIA, prireja matematični krožek iz linearne algebre. Organizatorje lahko kontaktirate prek e-naslova gia[afna]kompot.si ali Instagram profila @gia_lj.

Bralni krožek ponuja tudi delovni odbor za feminizem v študentskem društvu Iskra. Njegovo zgodovino in namen pojasni predsednica društva Sara Svati Sharan.

Izjava

Vsi do sedaj predstavljeni bralni krožki so za enega svojih poglavitnih ciljev določili tvorjenje skupnosti, ki predstavlja prednost pred individualnim branjem. Zakaj je to še posebej pomembno za feministično literaturo, pojasni Sharan.

Izjava

Tudi letos je, kot že doslej, dejaven tudi feministični bralni krožek Sestrovščina ponosnega delfina. Princip njegovega delovanja pojasni Klara Otorepec.

Izjava

Feministični bralni krožki se sicer soočajo z nekim določenim predsodkom. Pogosto namreč velja prepričanje, da je feminizem ali sploh ukvarjanje s spolom in spolno neenakostjo nekaj, kar je pridržano za ženske. To prepričanje je navsezadnje lahko smrtno nevarno. V nasprotju s tem tako Sharan kot Otorepec poudarjata, da sta bralna krožka Iskre in Delfink namenjena vsem.

Izjava

Začetna nezaupljivost je nekaj, kar so opazile tudi udeleženke bralnega krožka Delfink. To sicer ni nič presenetljivega, a tudi nič absolutno nepremostljivega.

Izjava

Če želite izvedeti več o feminističnem bralnem krožku v sklopu društva Iskra ali o Sestrovščini ponosnega delfina, lahko čekirate njuna Facebook profila.

Leninovo proslulo geslo »Učiti se, učiti se, učiti se!« je še toliko bolj relevantno, kolikor danes doživljamo občutek nerazumevanja sveta okoli sebe. Praksa, ki ne temelji na teoretski podlagi, pa koristi ravno toliko, kot če bi naša telesa animiral električni tok. Se pravi, ne prav dosti.

S tem namenom smo v današnjem Kulturnem obzorniku predstavili sedem bralnih krožkov, ki lahko zadovoljijo vaš apetit po znanju, a tudi po možnostih prakse in skupnosti. Pri tem seveda priznavamo možnost, da smo v tem naboru kakšen bralni krožek spregledali. V tem primeru vas vljudno vabimo, da pustite komentar pod spletno objavo prispevka.

 

Zunanje povezave:

Socialistrski bralni krožek

Marksistični bralni krožek (PLAC)

Seminar Uvod v kibernetiko na ZRC SAZU

GIA krožek linearne algebre: Instagram

Kompotov programerski in tehnopolitični bralni krožek

Bralni krožek Društva Iskra

Sestrovščina ponosnega delfina

Aktualno-politične oznake
Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Komentarji

hej / 3. Oktober 2024 / 10.21

prejšnji in predprejšnji APR urednik bosta tudi organizirala vsak svoj bralni krožek

@hej / 3. Oktober 2024 / 11.42

Povej več, na Zorčevga bi prišel.

@@hej / 3. Oktober 2024 / 16.18

Zorc žal nikol ni bil urednik APR, se pa veselimo mitota pa krizmaniča in njinih knjig

@hej / 3. Oktober 2024 / 17.58

Apr, rkhv, potato, tomato... na Zorčevga bi še zmer pršu!

lol / 4. Oktober 2024 / 17.10

Apr, rkhv potato, tomato NOT

@hej / 5. Oktober 2024 / 15.38

A ≠ A ≅ B ≠ B. Zorc? Kaj hočeš, da beremo? Berimo to skupaj!

Nezorc / 6. Oktober 2024 / 5.25

Heglovo Logiko z Leninovimi komentarji?

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.