Joj, saj sem čisto v aFeKKtu!

Kulturna ali glasbena novica
23. 8. 2023 - 15.15

Utrinki s podelitve ...

V današnjem Kulturnem obzorniku vam bomo predstavili nagrajence devete edicije festivala kratkega filma FeKK, ki je prejšnji teden potekal v Ljubljani. Tema letošnjega rekordno obiskanega FeKKa je bila upor. To izbiro razloži selektor programa, Matevž Jerman.

Organizatorji so si letos za maskoto izbrali orko, ki smo jo lahko videli na festivalskih programskih knjižicah, platnenih vrečkah in nogavicah. Kako orka ponazarja upor?

FeKK ima poleg omenjenega spremljevalnega programa dva tekmovalna programska sklopa - domači FeKK Slo in FeKK Bal, ki je posvečen balkanskim kratkim filmom. Filme v teh dveh kategorijah nagrajujeta slovenska in mednarodna žirija. Slovensko kritiško žirijo so sestavljali filmska kritičarka Ana Jurc, pesnik in kritik Muanis Sinanović in kritičarka Maruša Kuret. Mednarodno žirijo so sestavljali iranska raziskovalka in režiserka dokumentarnih filmov Tara Najd Ahmadi, litovski režiser Andrius Blaževičius in strokovnjakinja za film in medije ter kuratorka Borjana Gaković.

Slovenska žirija je podelila dve nagradi, eno za najboljši film v sklopu FeKK Slo in eno v sklopu FeKK Bal. Za najboljši slovenski kratki film so razglasili animirani film Legenda o Zlatorogu, ki smo ga lahko videli že na lanski Animateki. Film Lee Vučko skozi prizmo slovenske folklore in mitologije raziskuje moč narave in koncept moškosti. Odlikujeta ga živobarvna vizualna podoba in glasbena spremljava Janeza Dovča.

Nagrado za najboljši film z območja Balkana so podelili grškemu igranemu filmu Stevardesa-737 režiserja Thanasisa Neofotistosa. Izbiro utemelji žirantka Maruša Kuret.

Mednarodna žirija podeljuje tri nagrade: eno slovenskemu filmu, eno balkanskemu, in seveda grand prix za najboljši film obeh sklopov. V sklopu FeKK Slo so nagradili dokumentarec Škatla režiserja Tomaža Pavkoviča; ta s poetično naracijo in s pomočjo domačih posnetkov svojega očeta raziskuje življenje v bivši Jugoslaviji proti koncu njenega obstoja. Najboljši film iz FeKK Bal pa je bil po mnenju mednarodne žirije dokumentarec Umik makedonske režiserke Angele Angelovske. Film se ukvarja z življenji makedonskih delavcev, ki jih je ameriška vojska rekrutirala za delo v kuhinjah in pralnicah ameriških vojaških baz v Afganistanu in Iraku.

Poleg tega so letos s posebno omembo nagradili še dva filma, Drobne podrobnosti: En film, dva reza in Razgled, ki ste ga med drugim lahko ujeli tudi na večeru študentskih filmov na majskem filmskem festivalu Radia Študent. Režiserka Ema Paš v tem dokumentarnem filmu predstavi portreta svoje babice in stare tete. Film so nagradili zaradi njegovega humorja, igrivosti in intimnosti, kakorkoli konfliktna je ta že lahko. Medtem se režiserka Miljana Miković v svojem eksperimentalnem filmu Drobne podrobnosti: En film, dva reza s kolažiranjem podob, glasbe in besed norčuje iz filmskih stereotipov.

And now, the award we've all been waiting for…

Veliki zmagovalec je bil torej kontemplativni dokumentarni film Harnessing Slovenca Davida Paiga [dejvida pejdža], ki sicer živi in dela v Franciji. Izbiro komentira žirant Andrius Blaževičius.

Na FeKKu so letos torej kraljevali dokumentarni filmi. V njih se kruti resničnosti očitno upiramo učinkoviteje kot v igranih filmih. Ti so bili letos večinoma izpuščeni iz seznama zmagovalcev, kljub nekaterim izstopajočim kandidatom. Med njimi sta favorit ljudstva, Borbike Nike Jurman, in naš favorit, Pokošena trava Davida Gašota. Če ju kje zapazite, ju ujemite!

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness