14. 10. 2024 – 13.15

Nazaj v (filmsko) šolo!

Audio file
Vir: Slovenska kinoteka

V današnjem Kulturnem obzorniku pogled upiramo v obzorje bližnje prihodnosti. Spoštovane poslušalke in spoštovani poslušalci ste namreč ujele edinstveno priložnost, saj se ima večji del retrospektive ter mednarodnega simpozija filmske kritike in teorije Jesenska filmska šola, o kateri bo govora, še zgoditi! Medtem ko smo del programa retrospektive lahko ujele že v preteklem tednu, se diskurzivni program pričenja danes, skupaj s preostankom filmskih projekcij pa ga bomo lahko spremljale vse do nedelje, 20. oktobra. O čem bo govora, pove urednica filmskega programa Slovenske kinoteke, Anja Banko.

Jesenska filmska šola se trudi vsako leto poiskat tematike, ki nagovarjajo sedanji trenutek…

Do konca tedna se bodo zvrstila številna predavanja z domačimi in tujimi gostjami ter raznovrstne filmske projekcije. Posvečale se bodo omenjenim temam feministične filmske kritike, arhivskih in kuratorskih praks ter vprašanju filmskega ustvarjanja kot skrbstvenega dela in ohranjanja spomina. Program se letos prvič posveča izključno filmskim ustvarjalkam in feminističnim temam, čeprav smo posamična predavanja in projekcije znotraj teh vod lahko ujele že na preteklih edicijah.

Jesenska filmska šola bo v prihodnjem tednu ponovno odprla prostor za strokovni, teoretski diskurz o filmu, ki ga je v našem prostoru še vedno premalo. Program ponuja poglobljene vpoglede v filmsko teorijo in delo tujih filmskih institucij – te retrospektivni del programa tudi bogatijo s filmi, ki jih sicer ne bi imele priložnosti videti. Obenem pa z izbiro aktualnih tem in nekaterih bolj znanih filmov program ostaja dostopen in zanimiv tudi za širše občinstvo. Če vas pogosto površinski filmski videoeseji na YouTubu in predavanja o zaprašenih romanih na faksu puščajo hladne, lahko na svoj račun torej pridete ta teden v Kinoteki.

Kot rečeno, se bo simpozij otvoril danes, tokrat izven domače dvorane Silvana Furlana v Slovenski kinoteki. Ob 17. uri lahko tako v Kinodvoru vidimo film 78 dni srbske režiserke Emilije Gašić, ki skozi estetiko domačih videoposnetkov na intimen, humoren in rahločuten način raziskuje obdobje Natovega bombardiranja Beograda. Ob 19. uri na AGRFT-ju sledijo domači filmi Vukice Đilas.

Predstavljamo v bistvu kompilacijski film Vukica Đilas Home Movies…

Jutri ob 16. uri je na programu predavanje, v katerem se bo Katja Čičigoj osredotočala na dela filmskih ustvarjalk, ki ženski bes predstavljajo v luči feminističnega protinasilja. Temu sledi predavanje Anne Misiak o spletni feministični platformi MAI.

Ko smo sestavljal program smo razmišljali tudi o naslavljanju samega diskurza o feminizmu…

Ena od rdečih niti programa, torej amaterski in domači film ženskih ustvarjalk, se nadaljuje v sredini projekciji kratkih filmov avtoric Lizzy Kessler, Poldi Kuplent, Renate Schweiger in Hanne Schimek pod naslovom »Kadarkoli pogledam v nebo«

K sodelovanju smo povabili tudi Stefanie Zingl iz Avstrijskega filmskega muzeja…

Poleg Avstrijskega filmskega muzeja letos pri Jesenski filmski šoli sodeluje tudi Kinoteka Aste Nielsen iz Frankfurta, ki se posveča feminističnemu filmskemu programiranju in reprezentaciji prezrte ženske zgodovine. V sredo zvečer bosta imeli Gaby Babić in Lou Deinhart predavanje »Vrnitev k feminističnemu filmskemu delu«, v katerem bosta predstavili svoje pristope k sestavljanju programa Kinoteke Aste Nielsen kot tudi delo frankfurtske dokumentaristke, Edith Marcello.

V četrtek se bo s predavanjem Katje Stamboldžioski program osredotočil na zgodovino slovenskih ustvarjalk dokumentarnih filmov.

Imamo par tematsko bolj usmerjenih predavanj…

Diskurzivni program bo v petek zaključila okrogla miza »Kako del(ov)ati v patriarhalnem svetu filma?«

Ta okrogla miza se bo ukvarjala s položajem filmskih delavk…

Po predavanju bo na sporedu film Tišina razuma Kumjane Novakove, ki je pravzaprav navdihnil krovno temo letošnjega simpozija. Po filmu se bo z režiserko pogovarjala filmska kritičarka Veronika Zakonjšek.

Ideja je bila dvojna, eno je bilo srečanje s Kumjano Novakovo…

Seveda diskurzivni program poleg predstavljenega dokumentarca spremlja tudi bogat nabor manj, pa tudi bolj znanih filmov. Čez vikend smo tako v Kinoteki lahko ujele filma Po soncu in Himera kot tudi film Sreča režiserke Agnès Varda, v nedeljo pa program sklepa film Kri moje ljubezni.

Definitivno je eden od motorjev, ki nas poganjajo tudi odpiranje Jesenske filmske šole…

Vabljeni torej v Kinodvor, na AGRFT in seveda v Slovensko kinoteko na bogat diskurzivni in filmski program v okviru Jesenske filmske šole. Vstop na predavanja in nekatere projekcije je prost, brezplačne vstopnice so na voljo na Kinotekini blagajni uro pred dogodkom.

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.