Odiseja Koloseja

Kulturna ali glasbena novica
19. 4. 2023 - 15.10

Srčika Koloseja

Drage poslušalke, če slišan posnetek v vas ni vzbudil core memoryja ‒ pojasnimo. Slišali ste Kolosejevo uvodno špico. Danes bomo v Kulturnem obzorniku raziskovali kaj se dogaja s prvim in nekoč največjim slovenskim kino multipleksom. Ker je pred velikansko zgradbo Koloseja v BTC-ju vse mrtvo, smo se po odgovore odpravili tja, kjer lahko najdeš ljudi v vseh delih dneva – v Citypark.

Glas ljudstva ...

Dvanajst kinodvoran je skupaj s Kolosejevimi gostinskimi in pisarniškimi prostori septembra lani od stečajnega upravitelja torej odkupil Ivo Boscarol, ki se iz letalske in vojaške industrije podaja še v nepremičninske vode. Zakaj se je odločil za nakup Koloseja, naj pojasni kar Boscarol sam.

Za nakup koloseja sem se odločil …

Boscarol bo natančnejše načrte za Kolosej, ki bo preimenovan v Odisejo, razglasil jeseni. Vseeno smo iz njega poskušali izbezati vsaj to, ali ohranja tudi kino ponudbo.

Seveda, ohranjamo kino ponudbo ...

Kino torej ne bo umrl, niti na splošno, niti v BTC-ju. Slovenski Bill Gates mu bo morda celo omogočil renesanso po dolgem stagniranju. Čeprav je bil Kolosej v zadnjih desetih letih na precej slabem glasu, pa so bili začetki veliko bolj svetli. Spominja se jih filmski kritik in novinar Igor Harb, ki je nekdaj rad zahajal tudi v Kolosej.

Sprva so ljudje drli sem ...

Nekaj številk iz zlate dobe nam je izdal dolgoletni sodelavec Koloseja in direktor podjetja Bovin, ki upravlja z blagovno znamko in je nazadnje najemalo stavbo v BTC-ju, Damijan Smodiš.

Zlati začetki ...

Kako pa je prvi slovenski multipleks od rekordnih številk prišel do svojega bridkega konca?

Upad kino obiska ...

Slabi projektorji, zvočniki in neudobni stoli v Koloseju so bili v Ljubljani javna tajna. Slabo stanje sanitarij pa je bilo tako zloglasno, da ima celo svoj kanal na Youtubeu.  Uporabnik KolosejSmrdi – pisano skupaj, oboje z veliko začetnico – je opravljal božje delo dokumentiranja stanja v Koloseju in objavil tudi videa z naslovoma Polni pisoarji – Ljubljana Kolosej in WC Kabina – Ljubljana Kolosej.

Podobno je bilo stanje tudi v Kinu Komuna. Tudi z njim trenutno upravlja podjetje Bovin. Tisti, ki imate radi zgodovinske artefakte, ste morda od časa do časa obiskali Kolosejevo spletno stran, na kateri je bil tudi spored Kino Komune. V zadnjih mesecih je bilo tu moč najti samo napis »trenutno ni sporeda.« Kaj se torej dogaja s Komuno?

Komuno načeloma odpiramo ...

Če gre zaupati obljubam poslovnežev, bo Ljubljana kmalu dobila dva prenovljena komercialna kina. V času Kolosejevega zatona je luknjo v kino ponudbi izkoristil Cineplexx, ki je svoj multipleks na Rudniku odprl lani maja. Pa je v Ljubljani sploh dovolj potrošnikov komercialnega kina, da bi lahko uspešno soobstajali neodvisni Kino Bežigrad, Cineplexx, Kino Komuna in še bodoča Odiseja?

Ko se je odprl Cineplexx na Rudniku ...

Ali konkurenca kaj skrbi Boscarola?

Ma ne, lejte js se nikdar nisem bal konkurence ...

Podobno razmišlja tudi Damijan Smodiš.

Če si dober ...

Izgleda, da je dandanes konkurenca dobra stvar. Kako pa je bilo včasih? So ob odprtju Koloseja leta 2001 mestni komercialni kini, torej Kino Bežigrad, Triglav, Šiška in nato še Vič, spontano zboleli za skrivnostno kugo, ki jih je pokopala? Anamnezo popravlja Igor Harb.

Preden so zgradili Kolosej ...

Komuna seveda še vedno obstaja, medtem ko se je Kino Vič zaprl leta 2011. Zdaj je v njem klub Cirkus. Leta 2015 je svoja vrata ponovno odprl Kino Bežigrad. K temu je pripomogla tudi digitalizacija filmov, ki je močno pocenila stroške zakupa in predvajanja filmov ter olajšala delovanje manjših kin.

Konec koncev pa smo prebivalci Ljubljane racionalni in bomo do kakršnekoli spremembe vsaj brezbrižni, če že ne skeptični.

Skeptičen glas ljudstva ...

Pozitiven glas ljudstva ...

Glas podpore - Igor Harb ...

 

 

Foto: Vanja Gajić (RŠ)

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness