Po trnovi poti do 10. obletnice

Kulturna ali glasbena novica

 

Žur

Drage poslušalke, dobro ste slišale – soustanoviteljica in odgovorna urednica založbe VigeVageKnjige Anja Zag Golob napoveduje žur. Založba namreč obhaja 10. rojstni dan. Ob okroglem jubileju pa nas bodo zanimali predvsem njeni začetki.

Izjava

VigeVageKnjige je nišna založba, ki se specializira predvsem za risoroman. 

Izjava

Odločitev za nišo risoromana v že tako nišnem stripovskem založništvu je bila precej tvegana, dvomljivcev ni bilo malo. Pot do prve izdaje pa je bila dolga. 

Izjava

Začetki so bili torej polni na videz nepremostljivih preprek in negotovosti. V vsem tem času je bilo treba dvomljivce preslišati in trmasto vztrajati. Tudi, ko se je bilo treba odreči plačilu.

 Izjava

In šli so naprej. Ko so minili prvi porodni krči, pa je prišel čas za sestavljanje knjižnega programa. 

Izjava 

Z leti so se na seznamu knjig, izdanih pri VigeVageKnjigah, zvrstila številna imena iz sveta stripa. Med vidnejšimi so recimo dela Ralfa Königa, Marca-Antoiea Mathieuja in Pénélope Bagieu. Raziskovanje žanra in različnih estetik je sčasoma zbistrilo vizijo založniškega programa. 

Izjava

Z Gašperjem Krajncem o Vaških pticah, s Karolino Marušič o instagram stripkih in o tekstu v stripu.
 / 15. 1. 2023
Poleg prevajanja znanih in manj znanih del v slovenščino pri založbi skrbijo tudi za domačo knjižno produkcijo. Tako so luč sveta uzrli dva stripa Gašperja Kranjca, vinjete straholjubca Eve Mahkovic in Eve Mlinar, stripovski prvenec Sumatra  avtorice Katarine Šeme in Žabci ilustratorke Dore Kaštrun. Slednja pa prvega stika z VigeVageKnjigami ni vzpostavila z mislijo na objavo svojega dela.  

Izjava

Takó izkušnjo prvega sodelovanja z založbo opiše Kaštrun. Kaj pa je glavni kriterij pri uvrščanju del v program?

Izjava

Ob tem Zag Golob vse, ki bi si želele objaviti svoje delo, vabi k prijavi na aktualni razpis. 

Izjava

Ko je delo enkrat sprejeto v uredniški program, pride čas urednikovanja. Kakšen pomen ima uredniško delo z ustvarjalkine perspektive?

Izjava

Poleg skrbi za kvaliteto izdanih knjig je treba razumeti tudi naravo založniškega dela. Med dobro idejo in njeno izvedbo vedno stoji vprašanje financ. 

Izjava

V prvih nekaj knjig so vložili vsa svoja sredstva – nadaljnji obstoj založbe je bil tako v celoti odvisen od uspešne prodaje. Da gredo dela v obtok, je dobro, da obstaja tudi prostor zanje – da ima založba knjigarno. Iskanje primernega prostora je bilo dolgotrajno predvsem zaradi nedostopnosti neprofitnih prostorov in previsokih tržnih najemnin.

Izjava
Po več poskusih pridobivanja prostora in zajetni količini izgubljenih živcev so se VigeVageKnjige končno naselile v knjigarno na Runkovi ulici v Ljubljani. 

Izjava

V desetih letih obstoja je ekipi uspelo skoraj vse, kar si je mogoče zamisliti. Njihove izdaje so priljubljene med bralci in kritiki, imajo lastni knjigarni v Ljubljani in Mariboru, a kljub temu ne počivajo na lovorikah. Tudi v prazničnem letu razmišljajo o prihodnosti stripovske umetnosti. 

Izjava

V desetih letih, na katera se lahko ozrejo s ponosom, se je nabralo tudi veliko izkušenj. Strne jih Anja Zag Golob.

Izjava 

 

Z VigeVageKnjigami je praznovala vajenka Hana.

Fotografija: VVK

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.